Избрани Новини

Пчеларите предлагат законодателни промени

Искат кражбата на пчелни кошери и смъртта на пчелни семейства да бъдат смятано за форсмажорно обстоятелство

Предлагат се нови промени в Наредбата за прилагане на Пчеларската програма. Това информира за Радио ''Фокус'' Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчеларки. Тя обясни, че едно от предложенията е кражбата на пчелни кошери и смъртта на пчелни семейства да бъдат включени в обхвата на определението за форсмажорни обстоятелства. По думите й смъртността на пчелни семейства от болести като вароатоза и нозематоза са по-скоро форсмажорни обстоятелства, независещи от самия пчелар.

Що се касае до кражбата на кошери, Петя Иванова обясни, че има изискване от страна на застрахователните компании, те да се охраняват с алармени системи. По думите й кражбата също може да бъде определена като форсмажорно обстоятелство.

Петя Иванова съобщи, че ще бъдат въведени допълнителни облекчения за земеделските производители по Пчеларската програма, като например намаляване на документацията при кандидатстване.

''Достатъчно като изискване за кандидатстване по Пчеларската програма е да си регистриран земеделски производител по Наредбата. За новата програмна политика, която ще бъде по-натам в годините, се надявам да можем да включим допълнителни мерки, които ще бъдат предложени тепърва на работните среща'', допълни Петя Иванова. Тя посочи, че на работната група ще бъдат предложени най-различни такива, например свързани с подвижното пчеларство или със закупуване на техника. По този начин пчеларите ще имат възможност да закупят по-голям брой лекарства - освен за вароатозата и  нозематозата, също и лекарства, които могат да бъдат използвани и то биопчеларите.

''Това е много важно за биологичните пчелари. До този момент имаме само един-два препарата, които са допустими за субсидиране. Надяваме се в новата пчеларска програма да бъдат заложени повече одобрени от БАБХ препарати за третиране на пчелните семействата. Смятам, че след като се направят тези предложения, те ще бъдат единодушни одобрени от работната група, за да могат пчеларите максимално да се възползват от допълнителните мерки, които се надявам да отидат в Брюксел.

С всички тези нови въведения се надявам да се увеличи броят на кандидатстващите пчелари, да има повече млади пчелари, заинтересовани да участват по Пчеларската програма. Това всъщност е и целта – все повече и повече пчелари да се включат в тази програма'', допълни Петя Иванова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов