Избрани Новини

От днес сключват договори с пчеларите

Ще дават пари за последиците от дъждовете и болести по пчелите

5000 пчелари очакват да получат финансова помощ по схемата di minimis, съобщава БНТ.

Средствата ще послужат за справяне с последствията от дъждовете и наводненията през миналата година както и болестите по пчелите, причинени от тях. Пчеларите обаче смятат, че общата сума от 3,5 млн. лева е крайно недостатъчна.

Венета Ифандиева има 60 кошера и не смята да ги увеличава, тъй като отглеждането им е трудоемко, отнема много време и средства. За първи път кандидатства за европейското финансиране, защото миналата година заради дъждовете са загинали много пчелни семейства.

Венета Ифандиева: “Има една болест варлотоза, която е при валежи. Има вътре влага, така и се образува от нали тази област също и нозанатозата е много опасна болест. И пчеларите са много разтревожени, защото има много менте лекарства, които са с изтекъл срок на годност взимат. И като ги третират и умират”.

Венета смята, че каквато и да е сумата, ще е крайно недостатъчна. Едно пръскане срещу болести излиза около 2,50 лв. на пчелно семейство, а то се извършва няколко пъти в годината.

Венета Ифандиева: “Поддръжката е също много е тежка, що се казва. Дори и по 15 лв. да дадат на пчелно семейство не стига”.

Георги Качев – директор на Държавен фонд „Земеделие” – Благоевград: “Сумите бихме могли да ги кажем едва след като приключи работата по обработката на приетите заявления и се види общия брой на допустимите заявления за цялата страна”.

Пчеларите ще могат да получат европейското финансиране за максимум 200 пчелни семейства. От днес започне сключването на договори с одобрените кандидати за помощта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов