Избрани Новини

Животновъд иска промяна в нормативната уредба

Повече информационни кампании иска животновъдът

Няма нормативни документи, които да правят разлика между стационарни и пасищни животни. Това твърди животновъдът Тодор Георгиев от Кресна. По думите му отпусканата субсидия е еднаква, но условията и разходите за отглеждането им са доста различни.

Тодор Георгиев има край Кресна семейна ферма, в която отглежда със семейството си смесено стадо от каракачански овце и калоферска дългокосместа коза. Животните, за които се грижат, са пасищни.

Тодор Георгиев: “Основните принципи, при които се отглеждат тия животни обаче са много по-различни от стационарните. Де факто семейството ми е задължено целогодишно стадото да намира по-добра храна за животните, кошари за животните, водопой.”

Един от сериозните проблеми, пред които са изправени сега животновъди като Тодор е свързан с доказването на т.нар. правно основание за ползване на пасищата. Според него земята е малко, а се води на много наследници, част от които се страхуват да подписват договори за отдаването и за ползване.

Тодор Георгиев: ”Хората ми отговарят, че не могат да ми дадат такъв договор, щото те се притесняват, един вид ние им вземаме земята.”

Според Тодор експерти от земеделското министерство трябва да са по-често сред земеделските стопани и да ги запознават на място  с новите неща, предава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов