Избрани Новини

Проблем с язовир "Самуилово" създава пречки на земеделците в Петричко

Вода за напояване на близката земя няма

Язовир "Самуилово" край едноименното петричко село е източен и земеделските производители, които поливат насажденията си от него, могат да останат без препитание. За това съобщиха местни жители.

От кметството казаха, че изпускането на водите е направено, за да се осигури по-голяма безопасност, тъй като водоемът не е завършен.

От близо две години язовирът е без охрана. Строителството му започва през 80-те години на миналия век. Целта е да се използва за поливни нужди. Съоръжението обаче не е завършено. Въпреки това от около 15 години земеделски стопани, чиито земи са под язовирната стена, ползват от него вода за напояване.

Иван Георгиев-земеделски производител: „Почти се надяваме да се свърши работа, да оправат водата –да можем да поливаме, щото направо загиваме - нема препитание от тая страна."

До язовирната стена има 100 декара обработваема земя, от която досега около 50 души са осигурявали прехраната си.
Кирил Стоянов-кмет на село Самуилово: "Язовирът е източен до дъно и не може да се ползва за поливане. Водата влиза в него, излиза по канала и заминава в река Струмешница.”

Кметът на Самуилово уточни, че водите са изпуснати, за да се осигури по–голяма безопасност, тъй като няма охрана, а някои съоръжения са амортизирани. Според него не са редки и набезите на крадци. Наскоро водоемът е бил посетен от представители на “Агроводинвест”.

Кирил Стоянов-кмет на село Самуилово: "Видя се, че той не функционира според нуждите за това, за което е направен."

Язовирът е под надзора на дружество “Агроводинвест”, но е собственост на Земеделското министерство, каза по телефона изпълнителният директор на дружеството Ангел Ангелов. По думите му водоемът трябва да се завърши, след което да се предаде за стопанисване на “Напоителни системи” или на община Петрич. За повече информация той ни помоли да се обърнем към Пресцентъра на Земеделското ведомство.

Иван Георгиев-земеделски производител: "Ако не се реши тоя въпрос, ние 50-60 човека просто нямаме никакво препитание."

В селото се надяват язовирът да бъде завършен по-бързо и да бъде пуснат в експлоатация, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов