Избрани Новини

Прокуратурата нищи добива на тикли в Сатовча

Ще бъдат изискани всички относими документи и ще се снемат писмени обяснения от всички лица

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира след репортаж на btv за незаконните каменни кариери в община Сатовча и възложи проверка, съобщава standartnews.com. Тя трябва да приключи в 30-дневен срок. Предишната такава бе извършена през февруари 2010 година, а преписката бе образувана по сигнал на Българската минно - геоложка камара за нерегламентиран добив на тикли /б.а.-камъни за облицовка/ в общините Гърмен, Гоце Делчев и Сатовча.

"Тогава не бяха установени данни за нарушение и наблюдаващият прокурор направи предложение до РИОСВ – Благоевград да извършва контрол спазва ли се Законът за подземните богатства", уточни говорителят на държавното обвинение Весела Стоилова. Новата проверка ще търси данни за незаконен добив на камъни за скалнооблицовъчен материал, водещи до нанасяне на щети за околната среда. Ще се проверят кметове в региона за наличие на конфликт на интереси и за  злоупотреба със служебно положение. Ще се установи, има ли издадени разрешителни за проучване - предоставена ли е концесия за добив на скалнооблицовъчни материали и на кого. Ще се търси отговор на въпроса: Кой упражнява контрол върху издадените разрешителни и предоставените концесии, както и по изпълнение на клаузите по сключени договори. Постъпвали ли са сигнали в община Сатовча, в МРРБ или в МОСВ във връзка с добив на скалнооблицовъчен материал и какво е предприето. Ще бъдат изискани всички относими документи и ще се снемат писмени обяснения от всички лица, имащи отношение към обстоятелствата, които са предмет на проверката.

Кметове и жители на селища в Неврокопския край от години настояват за узаконяването на добива на тикли. В региона има доста залежи и перспектива за развитие на каменоделството. Проблемът е, че много фирми и отделни лица добиват незаконно, те не плащат никакви данъци на държавата. В същото време малкото изрядни дружества непрекъснато са проверявани и мачкани от държавата. Правят ни луди от изисквания и бюрокрация, казва бизнесмен, който има концесия за добив на тикли. Трябва да се облекчи процедурата и за получаване на концесия, и за добив на камъни за облицовка, смятат хора в региона, за да може и държавата да печели от тази дейност, като прибира данъци от всички фирми.

"В момента има търсене на този материал. Идват и българи, и гърци, и други чужденци, които са си купили къщи в региона или в страната. Но е крайно време държавата да е на мястото си и да контролира тази дейност", споделят каменоделци. Преди повече от 3 години се инициира среща с представители на министерството на икономиката и енергетиката във връзка с възникналото напрежение относно добива и продажбата на скално-облицовъчни материали. Пратениците на икономическото министерство разясниха начина за кандидатстване за концесия за подобен добив, разкриха и колко струват необходимите такси, които се внасят по процедурата. Тя обаче отнема от 6 до 9 месеца, а понякога и над година.

"В случая става въпрос и за социална политика, тъй като местните хора нямат голям избор какво да работят и как да се препитават. Затова трябва да се търсят механизми за узаконяване на дейността им. Има и вариант съответната община да кандидатства за концесия и да предостави възможност на жителите на общината да извършват добив на тикли. Защото в последните години много тютюнджии зарязаха полето и грабнаха чука, за да добиват камъни. Камъните за облицовка са алтернатива за заетост."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов