Избрани Новини

Дъждовете са активизирали свлачища в няколко сатовчански села

Жителите на Осина може да останат без връзка с общинския център

Дъждовете отново активизираха свлачището в село Осина, което през 2013 година напука няколко къщи и наложи евакуирането на четири семейства от домовете им. Това съобщи за Радио „Фокус” общинският кмет Арбен Мименов. Процепите по къщите са нарастнали. До извеждане на хора от домовете им не се е стигнало, но заповедта за евкуация, издадена преди повече от година, все още е валидна и постройките са опасни за живеещите в тях. Предприетите от общинското ръководство мерки се изчерпват до отводняването на терените с повърхностни канавки. „На този етап друго не можем да направим. Пуснали сме искане за получаване на средства за укрепване и ремонт на самите къщи, тъй като щетите са големи, а хората не разполагат с такива средства“, обясни кметът. Опасните свлачища в сатовчанското село са две – едното обхваща територия от около 15 дка в населено място, другото подкопа единствения път за селото и заплашва 800-те му жители да останат без връзка с общинския център.

Свлачище е притеснило и жителите на съседното село Долен. Няколко семейства са напуснали домовете си, а децата отказват да ходят на училище. Очаква се „Геозащита“-Перник да обследва свлачището и да даде предписания и становище.
Преди дни голямо свличане на кал и земна маса е имало на пътя за село Жижево, по-малки срутища е имало и на други места в общината. Всички те са почистени. Пострадали хора няма. „За четвъртокласната и третокласната пътна мрежа в община Сатовча опасността от свличане на земна и скална маса си е постоянно при това преовлажняване на почвата и земните пластове“, каза още Арбен Мименов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов