Избрани Новини

В Сатовчанско гребат камъни без концесия

Кметове на села ръководят фирми на името на жените си

В Община Сатовча на всеки завой се продават камъни. Бизнесът там процъфтява без фактури и срещу законите, разказват местни хора, пред екип на btv. Камъните се използват за облицовка и са подземни богатства, изключителна държавна собственост. За да ги добиваш, трябва да имаш концесия, издадена от Министерския съвет. Според националния концесионен регистър само две фирми в община Сатовча имат такива договори с държавата. Много повече обаче добиват – без концесия, но с благословията на Общината, твърдят местните

„Това е организирана работа. От години вилнеят, не е от сега. 37.10 те са четири мандата кметове. Знаят как да се покриват”, обяснява Марин Сапунджиев.

Бизнесът върви за сметка на природата и за сметка на държавата. Според хора от сатовченското село Фъргово дори техният кмет копае незаконно.

Марин ни води до дома на кмета на Фъргово, но казват, че отсъства. Той ни води и до нивата си. След като се върнал от чужбина, разбрал, че част от нея се е превърнала в кариера – копае я първи братовчед на кмета.

Заради водите, които са започнали да се стичат от изкопа към имота на Марин, нивата му е пропаднала и е неизползваема. От общината не обръщат внимание на жалбите му, дори твърдят, че мястото не е негово.

При втория опит да разговаряме с кмета срещу нас се изправя баща му, който посяга на екипа на bTV.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов е от ДПС. По закон той трябва да контролира опазването на подземните богатства. Мименов твърди, че семейството на фърговския кмет, също от ДПС, има разрешение да проучва за скалнооблицовъчни материали.

Освен без концесия, кметът на Фъргово добива точно под далекопроводите и над водопровода, който отвежда водата до пет села. Водопроводът вече и изровен.

Кметове със съпруги-предприемачи

В община Сатовча се оказва практика, фирмите да се водят на името на кметските жени, а да се ръководят от самите тях. Такъв е случаят с кмета на Плетена Румен Арнаудов. Първият кабинет Борисов дава концесия на съпругата му Айтен да добива в местността Ерковище. А в землището на село Долен само да проучва. Тя обаче добива и на двете места, твърдят в селото.

В землището на село Долен концесия за добив на облицовъчни материали няма. Виждат се обаче пресните следи, които са оставили греблата на багерите, а гората скоро ще изчезне.

Кметът на Плетена също атакува камерата ни, а после обяснява, че жена му е с високо кръвно. Той е категоричен, че не жена му, а други хора копаят в с Долен.

Разходката ни из руините над село Долен ни среща с двама работници. Казват, че работят за кмета на Плетена.

Фирмата „Кари Кварц” има двама, трима, четирима работници, обяснява Румен Арнаудов и твърди, че при него всичко е законно. На въпрос за него или за жена му в крайна сметка става дума, той отвръща: „Е, при жена ми, де. Така му е думата”.

Веднага след нашата среща двамата работници изоставиха техниката и си тръгнаха. Предложиха ни транспорт до село Долен и да изтрием записа, който направихме.

И тук, като в предишното село, контролът трябва да осъществява кметът на община Сатовча. Разликата е, че ако в първия случай кметовете на Сатовча и Фъргово са съпартийци от ДПС, кметът на Плетена е от ГЕРБ.

„Те се правят малко уж, че единият е от ГЕРБ, другият от ДПС, но всъщност са заедно”, коментира Йорданка Камбурова.

И пак тефтерчето на Филип Златанов

В писмо от община Сатовча са категорични, че съпругата на плетенския кмет има право на добив около село Долен. Любопитното е, че прилагат разрешение само за проучване. Контролът по добива общинският кмет прехвърля на селските кметове. Така те, на практика, трябва да контролират жените си. Точно защото кметът трябва да контролира жена си, срещу него е подаден сигнал в Комисията за конфликт на интереси. Тя се произнася: такъв няма. Решението съвпада със записките в тефтерчето на тогавашният ѝ шеф Филип Златанов: „Румен Арнаудов – да се оправи”.

Хората в Сатовча твърдят, че „да се оправи” е било продиктувано на Филип Златанов лично от Цветан Цветанов. Разказват ни, че бившият вътрешен министър бил чест гост в дома на плетенския кмет.

„Цветанов. Лично съм го виждала, лично. Ходеха в гората на лов”, казва Йорданка Камбурова.

Не получихме коментар от Цветан Цветанов. А кметът заяви, че не разчита на Цветанов, а на Бойко Борисов: „Да се оправи всичко. Да станем законни”.

А едно посинено око е част от бизнеса. Горският стражар Цветан Марински твърди, че получил удар в лицето си, след като спрял работници на плетенския кмет за 10 кубика незаконно изсечени дърва.

„Постоянно реже гората и произвежда палети за незаконните камъни... Бях му съставил акт за 4000 лв. Направиха ми засада и ме пребиха. Имам снимков материал, извадил съм си медицинско. Изпаднал съм в безсъзнание и са ми взели оръжието”, разказва той.

Горският твърди, че плетенският кмет добива в поречието на река, което е забранено, върху местност с археологически находки, което също е забранено, и необезпокояван от общинския кмет, който би трябвало да му е политически опонент.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)