Избрани Новини

Започва регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Стара Загора за 2015-та

Програмата предлага на учениците да влязат в ролята на депутати в ЕП с връстници от други страни


Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години. Отборите трябва да се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител.

Състезанието ще се състои в Стара Загора на 21 февруари 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще представят своите училища в програмата „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2015 г.

Вече 20 години младите европейци имат възможността да прекарат един ден в ролята на евродепутат чрез програмата „Евроскола”, припомня вебсайтът на Европейския парламент. След всяка пленарна сесия приблизително 480 ученици на възраст 16–18 години научават от личен опит в Страсбург какво представлява европейската интеграция.

„Евроскола” дава възможност на учениците да общуват и обменят идеи със свои връстници от други страни. Работните езици са английски, френски и немски, като всеки трябва да работи на език, различен от неговия роден. Доброто владеене на един от трите работни европейски езици е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието.

Заявките за участие да бъдат изпратени до 12,00 часа на 12 февруари 2015 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов