Избрани Новини

Край храма на Ванга! Охранители пазят древно селище от иманяри

Охранители пазят античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга от набезите на иманяри

От години търсачи на древни и ценни находки атакуват селището и го съсипват. Това принуди шефа на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов да назначи гардове, за да опази обекта, който привлича все повече туристи от страната и чужбина. Пазачите дебнат за иманяри през деня, но през нощта няма физическа охрана. „Монтирали сме видеокамери в района, за да заснемат всеки, който влиза в античния град. Правим всичко възможно да спасим Хераклея Синтика от иманярите, които с действията си саботират и нашата дейност", заяви Сотир Иванов, цитиран от "Стандарт". За проблема с търсачите на древни ценности непрекъснато алармира и кметът на петричкото село Рупите Георги Атанасов. Древното селище се намира само на 1 километър от църквата на великата ясновидка, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. „Само полицейско присъствие може да откаже тези, които съсипват уникалната историческа находка. Те на практика унищожават държавно имущество. Няма спасение от набезите на иманярите, затова трябва да се вземат необходимите мерки", твърди селският управник.

Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати. Намерени са останки от градска инфраструктура – улица, улици на стъпала. Археолозите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Екип от български и американски археолози изследва и това лято античния град Хераклея Синтика. Те работиха на терен от 2 юни до 9 юли и се натъкнаха на интересни и ценни находки. Разкрити бяха два магазина, търговските обекти са функционирали между 3 и 5 век след новата ера по време на римската епоха. Намират се в северната част на римския форум. В тях учените се натъкнали на нумизматика – много и различни монети, на архитектурни детайли. Намерени са мраморна и керамична украса, театрални маски, които най-вероятно са се е продавали в двата магазина. Търговските обекти са консервирани.

„Дейността ни се финансира основно от Американския научен център, който отпусна 50 000 долара. Ръководител на разкопките е доц. д-р Людмил Вагалински. До 2012 г. се трудехме през юли и август, но заради големите жеги вече работим основно през юни", уточни директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов. Откритите ценни находки са дадени за реставрация, след което ще бъдат изложени в залите на музея в южния град.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)