Избрани Новини

14 общини в трескава подготовка за "Пирин пее"

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на сцените на "Пирин пее"

В трескава подготовка за участието си в 14-я събор на народното творчество „Пирин пее 2014" са всички фолклорни групи от общините Сатовча и Хаджидимово, съобщиха от местните читалища.

Въпреки напрегнатия полски сезон репетициите са ежедневни, а понякога самодейците се събират и по два пъти дневно, за да представят по най-добрия начин своите изпълнения на 2 и 3 август.

Най-добрите самодейни групи от читалищата в Плетена, Абланица, Сатовча, Туховища и другите населени места в региона, се надяват и тази година да спечелят куп награди и медали.

Тазгодишното издание на събора за народно творчество  "Пирин пее” ще се проведе на 2 и 3 август 2014 г. в местността „Предел”. Проявата ще бъде посветена на Илинденско-Преображенското въстание. Тази година проявата ще бъде под патронажа на президента Росен Плевнелиев, съобщи "Инфомрежа". Преди дни програмата за традиционното фолклорно събитие бе представена и одобрена  от Областната администрация в Благоевград. Готова е и схемата за транспорт и паркиране по време на събитието, като е маркиран и паркинг за превозните средства, с които ще пристигнат хилядите самодейци.

Организаторите съобщиха, че съборът ще бъде подсигурен с качествена и безопасна питейна вода от временни чешми, както са определени вече и местата на търговските обекти, пунктовете за медицинска помощ,  химическите тоалетни и дейностите по пожарната безопасност.

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на сцените на "Пирин пее". Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор ще се надпяват и надиграват в подножието на Пирин. В ХІV издание на събора ще вземат участие над 150 гост-изпълнители от България, Унгария и Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов