Избрани Новини

Никудин три дни празнува 100-годишен юбилей

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната литургия в обновения и реставриран храм

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната света рождественска литургия в обновения и реставриран храм и благослови курбана, документална изложба представи вълнуващи етапи от развитието на селото, пощата на село Никудин „заработи”  в лицето на дългогодишния пощаджия 84-годишният Иван Стоянов, който разнесе вестник „Вярата ни е съхранила”, народни традиционни борби събра мало и голямо.
Поетесата с корени от Никудин Катя Кирянова посвети песен на Никудин, която прозвуча за първи път в съботната вечер, нов пенсионерски клуб беше осветен и благословен от Дядо владика и кмета на община Струмяни  Емил Илиев, инициативният комитет под ръководството на Атанас Стоянов / председателят на Общински съвет Сандански/ и Димитър Чапкънов, с участието на почти цялото село, ознаменуваха събитието със серия вълнуващи събития, между които концерт на женската певческа група от Никудин, носител на множество златни медали на международни фестивали, ансамбъла за народни песни и танци – Сандански, духов оркестър Сандански, а обичаната Гуна Иванова посрещна рождения си ден с песен и образувалите се хора на четири -пет ката в съботната срещу неделната нощ, информират от пресцентъра на община Струмяни. Благословена беше и трапезата на никудинци - три бравчета с типичния курбан с вода сол и месо приготвиха майсторите  Цветан Вълков, Кирил Янчев, Росен Златков, а бабите показаха на младите типичните традиционни ястия и майсторство в приготвянето на пити, погачи, баници, оризник и др. Многая лета и заря освети небето над храма, а камбаните забиха в унисон със сърцата на стотиците жители и гости на Никудин – за здраве и благоденствие, мир и памет. Когато честваме 100-годишнината на църквата „Св. пророк Илия” в село Никудин, се радваме на духовното съкровище, което сме наследили. – казва в приветствието си Неврокопският митрополит Серафим. –Признателни сме и се прекланяме пред подвига на всички, които със самоотвержен труд и много усилия са съградил и поддържали в продължение на цял век този благолепен Божи дом. Призовавам в молитва Божието благословение  да бъде над всички вас. Амин!”
Било лето Господне 1914-то, когато благочестивото население на високото малешевско село полага основите на храм, построен 8 години по-късно под вещото ръководство на  майстор-строителя от Берово Иван Герлов, зографисан от разложки майстори. Камбаната е отлята от звънари от Неврокоп, полюлеите са от дърво и са направени от Стоян Гущеров и Георги Златинов от Крънджилици… Така започва историята на един от най-красивите храмове в община Струмяни, който побра хиляди свои потомци в тържеставата послучай своя 100-ен рожден ден.
Много сватби и кръщенета, литургии и празници преминават през храма, а 69 години в него служи Борис Дуев.
Никудин съхранява много традиции, песни, хора…а Никудинската група на Добрина Чапкънова е една от най-характерните фолклорни групи не само на община Струмяни, но и на България, която заслужава да бъде вписана в живите съкровища на ЮНЕСКО.
„Никудин днес не е тъжен, не е забравен, въпреки, че в него останаха да живеят възрастните ви родители…Политиката на общинска администрация е отворена към проблемите на всички и особено към забравените малки села във високите части на Малешевската планина.- каза в словото си кметът на община Струмяни Емил Илиев. - Тази година изградихме модерен пенсионерски клуб, за да има къде да се събират хората, ремонтирахме сградата на кметството, всеки малък човешки проблем в Никудин е голям за нас и е важно да бъде решаван навреме. Изключително съм горд, че ремонтирахме заедно с Инициативния комитет храма, за да го съхраним и предадем на поколенията. Защото едно село има бъдеще, докато има памет!” – каза още кметът  и  поздрави всички с празника на родовата и храмовата паметта като специално благодари на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим – за ценните съвети и идеи при реставрирането на храма, на сърцатостта на Инициативния комитет и специално на Атанас Стоянов и Димитър Чапкънов, на женската певческа група от Никудин, на всички никудинци, които дариха от скромните си доходи, за да отбележат събитието подобаващо. „Обръщайки се с мили спомени към корените си, нека с вяра и надежда да продължим да отстояваме и развиваме българския дух и култура, непреходните ни народни традиции и фолклор. За да ни има всички нас. За да я има България” – каза в словото си и председателят на инициативния комитет Атанас Стоянов, който не скриваше радостта от празниците и гордостта от родовата принадлежност към будния Никудин. Най-хубавото на тържествата се случи „на мегдана, както някога”, когато младо и старо се хвана на хорото,даже и група японски туристи…до късно с ритмите на „малешевското” – с усещането за вечност и съпричастност към един юбилей, към едно минало, босоного детство, дъхави поляни, мирис на хляб и чисто,родина. Курбанът се разля. Под дебелите сенки на вековния дъб – близо до храма, пречистени, стотици поеха по своите си пътища, заредени задълго от този велик празник.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов