Избрани Новини

На Спасовден!В Струмяни направиха първата копка на параклис "Възнесение Господне"

Стотици миряни от община Струмяни и региона , жители и гости на село Палат присъстваха на тържествената света литургия, водосвета и ритуалното освещаване на основите на параклис „Воснесение Господне”, отслужени от свещениците Васил Котев и Борис Махлелиев.

Сред чудните гледки от високия връх, където преди години ктиторът Румен Георгиев издигна огромен кръст, скоро ще се издигне още един храм на вярата и спасението. – каза в краткото си слово кметът на община Струмяни Емил Илиев и поздрави миряните със Спасовден, информират от пресцентъра на общината.

От далечни времена палатският връх посреща на Спасовден хора от близо и далече. С всяка година празникът става все по-голям и все по-красив. „ За мен този празник е личен, съкровен. – споделя ктитотър Румен Георгиев. – В живота си претърпях съдбоносни и тежки събития, а пророчицата Ванга ми посочи Спасовден като важен ден за мен и моето спасение. Десетки години вече моето семейство отдава почит на големия християнски празник. Случайно разбрах, че на палатския връх се прави голям събор и лека полека за мен този събор стана човешка и християнска мисия. С много труд изградихме кръста, а днес осветихме пространство и за параклис. „ – каза още ктиторът, който заедно с община Струмяни, е основен организатор на събора.

Празникът се пренесе на поляната, освети се курбанът и хорото събра родовете и гостите.

Още две села в община Струмяни почитат Спасовден – село Махалата,Седелец и село Раздол. Раздолци посрещат празника с нов параклис, който скоро ще бъде осветен, а в събота на 31 май ще отпразнуват 100-годишния юбилей на храма.

Дълги маси с топли погачи и баници, прясно домашно сирене, с осветени курбани ознаменуваха три села в общината  големия християнски празник Спасовден - за здраве и благоденствие. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов