Избрани Новини

Кунева: Избори през лятото са заговор срещу гражданите

СИК-ове по плажовете ли ще правят, попита в ефира на БНР лидерът на ДБГ

Считаме, че КСНС трябва да гледа задължително този въпрос. Първа законово възможна дата за избори е в дните след средата на август, но това би било заговор срещу избирателното право на българите, защото никой не прави избори през лятото, заяви в ефира на БНР Меглена Кунева, лидер на ДБГ.

Кунева риторично попита при избори в средата на отпуските на хората дали управляващите планират да отварят СИК-ове по плажовете на гръцкото и българското крайбрежие и подчерта, че ДБГ настоява за промени в Изборния кодекс, преди да се пристъпи към предсрочни избори. Това означава парламентът да продължи да работи още седмица-две, след което да се насрочи неговото разпускане, обясни Кунева, но в никакъв случай да не се допускат отново манипулациите от изминалия вот.

Да се изчистят „мъртвите души“ от изборните списъци чрез активна регистрация, да се организират общински преброителни центрове, които да спрат злоупотребите при преброяванията на бюлетините в СИК и да се въведе възможност за машинно гласуване, изброи тя като най-важни промени в изборните правила според реформаторите. Ние сме в подкрепа на референдума за промени в Изборния кодекс, които са възможни и без промяна в Конституцията, в т.ч. в него да се питат хората за задължителното гласуване, добави Меглена Кунева.

Лидерът на ДБГ добави, че от миналата година се иска от цялото общество подаване на оставка, което не беше злонамереност, а възможност за изход от политическата криза. Правителството, като отказа оставка, всъщност отказа изход от политическата криза, подчерта още тя.

За предстоящия КСНС Кунева каза, че приемането на бюджета е най-малкото, с което той трябва да се занимае. Като много тревожен проблем тя очерта отложеното от ЕК сключване на партньорско споразумение с България за европейските средства в следващия оперативен период до 2020 г.

Отново се препъна споразумението за партньорство с Европейския съюз, въпреки че става дума за единствените свежи пари в държавата. Докато в България се говори, че по някои от програмите няма да започне усвояване в следващите 2 години, то Европейската комисия настоява да се започне ударно усвояване на средствата веднага особено за наука, изследвания и конкурентноспособност, където сме в дъното на класациите. Европа не може да спестява от заплати, осигуровки, социални придобивки и пр., но създава условия за развитие на сфери с висока добавена стойност, наука, иновации и изследвания, които предпоставят икономически ръст, обясни Меглена Кунева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов