Избрани Новини

Кунева: ДБГ остава активна част от Реформаторския блок

Новините

02-06-2014, 14:08

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От Движението ще инициират преструктуриране на РБ и дейността му, както и засилване на колективното начало в тях

Движение България на гражданите ще продължи да бъде активна част от Реформаторския блок, като коалиция от пет политически партии, отворена за активни граждани, с ясни политически позиции.

"Всякакви спекулации за колебания към РБ не са идвали от нашите среди и са изключени", заяви на пресконференция лидерът на ДБГ Меглена Кунева, пише vesti.bg

"Националният съвет на ДБГ оценява участието на Блока в изборите за Европейския парламент като успех за коалицията. Направихме пробив. В същото време отчитаме нуждата от внимателен анализ на слабите страни в кампанията, които не позволиха на реформаторите да разгърне своя потенциал. Според мен две места бяха абсолютно възможни, не ни достигнаха 1000 гласа за втори мандат", посочи още Меглена Кунева.

Тя обяви, че НС на ДБГ задължава представителите на движението в органите на РБ да инициират преструктуриране на организацията и дейността на органите на Блока и засилване на колективното начало в тях. Като следващо решение на НС, Кунева каза, че представителите на ДБГ в РБ вече са длъжни да внасят за предварително разглеждане в Изпълнителния съвет на партията всички важни въпроси, по които предстои вземане на решения в Блока. "Ние искаме структурите ни да са силно въвлечени в това, което РБ прави и това е логиката на сътрудничеството, която ние виждаме", подчерта още Кунева.

По думите ѝ, ДБГ ще пристъпи към провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на ДБГ и РБ към основните политически сили извън Блока.

"Започваме обиколка из страната да благодарим на нашите структури за работата и усилията им в кампанията", добави Кунева. Тя потвърди, че ДБГ има решимост да мине целия цикъл избори заедно с другите партии в Реформаторския блок. "За мен тези избори имаха една задача – да демонстрираме единство и че можем да работим заедно, да си вярваме. Това беше и причината и да не водя никаква преференциална лична кампания, а да работя за общия успех, което и постигнах. Ако правех лична кампания, това нямаше да се отрази добре на резултата на РБ", подчерта тя.

Според Даниел Вълчев обаче, Блокът работи малко хаотично и трябва да е по-ясно как се вземат решенията.

"Считаме, че е добре да се помисли и за по-силно лидерство в Блока", категоричен бе той, като посочи, че е въпрос на бъдещо решение дали председателят ще е един от лидерите на партиите в Блока или съвсем друг човек. "Г-н Кънев е говорител на блока, не е негов лидер. Проф. Минеков пък е говорител на ДБГ. Когато Блокът прерасне в нещо по-голямо, въпросът за лидерството ще се появи несъмнено", поясни Вълчев.

На въпрос за отношенията с ДСБ Вълчев бе категоричен, че както партньорите преглъщат огорчението, че не всичко е било партньорско до момента, така "нека и колегите от ДСБ да преглътнат, че ДБГ имаше решаващата роля в изпращането на Иван Костов в заслужен отпуск".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов