Избрани Новини

11 нови защитени територии в Благоевградско

В РИОСВ – Благоевград се проведе заключителна работна среща по проект „Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове растения в България по модела на растителните микрорезервати”. Целта на проекта е опазването на 47 от най-редките и застрашени от изчезване растения, чиито находища са извън защитени територии и са изложени на голям риск от унищожаване.

В работната среща участваха представители на общински администрации и кметства, държавни горски стопанства на територията на общините Благоевград, Симитли, Струмяни, Сандански, Петрич и Хаджидимово, „Югозападно Държавно Предприятие” ДП – гр. Благоевград и „Регионална дирекция по горите” – гр. Благоевград. Пред заинтересованите страни бяха представени резултатите от изпълнението на дейностите по проекта и отпечатаните информационни материали.

В изпълнение на проекта в териториалния обхват на дейност на РИОСВ – Благоевград са обявени 11 нови защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии в категория „защитена местност” за видовете:

Балканско часовниче (Erodium absinthoides) в землището на с. Логодаж, общ. Благоевград,
Осилест здравец (Geranium arstratum) в землището на с. Сушица, общ. Симитли,
Вебиев див бадем (Amygdalus webbii Spach.) в землището на с. Палат, общ. Струмяни и на с. Кръстилци, общ. Сандански,
Катерлива ефедра (Ephedra fragilis) в землището на с. Левуново, общ. Сандански и на с. Генерал Тодоров, общ. Петрич,
Подуточашково клинавче/Мехуресточашков клин (Astragalus physocalyx) и Съчленен коринефорус (Corynephorus divaricatus) в местността „Карталец” в землището на с. Кулата, общ. Петрич,
Сребриста поветица (Convolvulus holosericeus) в землището на с. Долно Спанчево, общ. Петрич,
Пиринско лале (Tulipa pirinica) в землището на с. Копривлен и с. Илинден, общ. Хаджидимово,
2 вида мъх – Mannia androgyna и Riccia crustata в землището на с. Гайтаниново, общ. Хаджидимово.

С новите защитени местности, общият им брой на територията, контролирана от РИОСВ – Благоевград става 26, а общият брой защитени територии – 50 (без Национален парк Пирин и частта от Национален парк Рила).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов