Избрани Новини

Забраниха ГМО в околната среда и защитените територии

Новините

18-03-2010, 12:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Забрана за отглеждането и освобождаването на ГМО в околната среда и в границите на защитените територии, приеха депутатите днес с пълно единодушие при второто четене на закона за ГМО.

Предложението бе на депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Според текста на  дискутирания чл. 80 забраната се отнася също и за отстояния от границите на защитените територии не по-малки от 30 км., а също и на отстояние по-малко от 10 км. от стационарните пчелини, но не по-малко от 7 км. от площи с биологичен начин на производство и на отстояния не по-малки по отношение на площи с традиционен начин на производство.

Остава и досегашната забрана за провеждането на  научните експерименти с традиционни култури като маслодайна роза, тютюн, овошки и др.

Според най-активния депутат при обсъждането на закона - Лъчезар Тошев вече няма основание за притеснение относно ГМО, след приемането на чл. 80 от промените в Закона за генномодифицираните организми

„Законът стана още по-строг и запушихме някои дупки, които имаше от досегашния текста на закона, с което не се отслабя, а се засили защитата от ГМО на нашето традиционно производство и на биоразнообразието”, каза Тошев. Тези забрани бяха наложени след активни граждански протести и проучване на общественото мнение, според което 97% от хората подкрепят строгите предложения, приети днес.

ГЕРБ са променили позицията си по спорните текстове на закона след дискусии и съобразяване с общественото мнение, потвърди и Тошев.

Ако правителството на г-н Станишев беше против генетично модифицираните организми, нямаше неговото правителство да гласуват за вноса на 18 продукта с ГМО, припомни по-рано при обсъждането на спорните текстове на закона министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

„По лобистки причини депутатите на БСП и ДПС са гласували да отпадне изискването на 30 км. зона от Натура 2000. Аз като министър на околната среда си свърших работата. Искам да се спре със спекулациите”, заяви Караджова.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)