Избрани Новини

Ще има и заменки, и строеж върху горски територии, макар с условия

Новините

28-01-2011, 11:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Държавни гори с оценка над 100 хиляди лева могат да бъдат заменяни само с решение на правителството след предложение на министъра на земеделието, приеха депутатите при второто четене на текстове от Закона за горите.

Замените на имотите – държавна и общинска собственост, могат да се извършват в случай, че това е начин за изпълняване на задължения, произтичащи от международен договор, или когато е необходимо за строителството на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение.

Не бе прието предложението на Петър Курумбашев от левицата и Михаил Михайлов от Синята коалиция замените да се извършват само между имоти в едно и също землище, за да се  избегнат случаите, когато се заменят гори от вътрешността на страната с гори ниско качество, но до морето.

„От ДПС обвиниха ГЕРБ, че въвеждат отново замяната на гори, а дошли с идеята т. нар. заменки да отпаднат. Зам.-министърът на земеделието Георги Костов обясни, че замяната за физически и юридически лица се разрешава само като способ за изчистване на съсобственост. Има достатъчно рестрикции върху начина, по който ще се извършва, за да няма „кон за кокошка“, отбеляза той.

Костов добави, че през 2003 г. замените са били въведени с идеята за комасация, която сама по себе си не е лоша, но е изпълнена по лош начин. В момента тя не съществува дори юридически като възможност, подчерта зам.-министърът.

Депутатите приеха още да не може да бъдат продавани поземлените имоти в горските територии – частна държавна собственост, попадащи в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

В началото на декември миналата година управляващите решиха да не допускат строежи в горите, получени със замяна.

Забрана за бетонирането, която ще попречи на редица едри бизнесмени да довършат проектите си, бе гласувана от парламентарната аграрна комисия при второ четене на закона. Дни по-рано правителството на ГЕРБ бе твърдо решено да допусне строежи във всички заменени гори с изключение на защитените зони и 2 км до морето. Застрояването получи благословията на кабинета и депутатите гласуваха днес правото на строеж върху поземлени имоти в горски територии.

В Закона за горите записаха, че право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на стълбове за въздушни електропроводи, стълбове за телекомуникационно оборудване, радио- и телевизионно разпространение, съобщителни линии, безжичен интернет и други съоръжения на техническата инфраструктура. Върху поземлени имоти в горските територии без подмяна на предназначението могат да се строят още стълбове за лифтове и влекове, сгради и съоръжения, свързани с управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите и дивеча, независимо от тяхната собственост: автомобилни горски пътища заслони за обществено ползване, ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници.

Позволяват се още строежи на посетителски и информационни центрове, горски и ловни кантон, подземни електропроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, водопроводи, канализации, кабели и други елементи на техническата инфраструктура. Правото на строеж се учредява безсрочно или за определен срок от Министерския съвет за горски територии публична държавна собственост, от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, кмета на общината или други собственици или обединения на собственици на поземлени имоти в горски територии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов