Люси Манова: Г-н Камбитов, на готови проекти всеки може да бъде изпълнител!

Учредителката на Обществен съвет-Благоевград отново нададе глас

Людмила Манова реши да отправи конструктивна критика към кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, ето и отвореното писмо, която тя и Общественият съвет изпратиха до градоначалника:

 

                       "Г-н Камбитов/тук даже вече не мога да кажа и „уважаеми”/,

Спрете да лъжете и заблуждавате цялата общественост на Благоевград с евтиния си ПР, и да забърквате моето и името на Обществен съвет-Благоевград в политическите ви дискусиики и обмен на пресконференциики между вас и г-н Е.Костадинов! Обществен съвет-Благоевград е независима от политически партии структура, работеща само и единствено в полза на обществото!

Нас не ни интересува какви борби водите! Ние милеем за града си който вие и некадърната ви администрация запратихте на дъното по развитие.

Наистина жалко ,че Благоевград остана без средства по „единствената” според вас програма„Растеж и устойчиво развитие на регионите”, но чия е вината за това? Сега да не вземете да кажете , че е и лично моя?

Глупаво е, г-н Камбитов, да не признавате собствените си грешки и да прехвърляте вината на другите. Ние заедно с колегите ми от Обществен съвет-Благоевград, работим с факти и документи, не ни интересуват политическите ви боричкания и страсти!

Пред нас са справките които раздадохте на пресконференцията си по повод 2 г. управление. За да не навлизаме в излишни подробности ви питаме , кой от всичките тези проекти, които сте цитирали е ваш? Дали „Енергийната ефективност на образователната инфраструктура”?, "Реконструкцията и изграждането на водопровод и канализация по бул.”П.Яворов”?, ”Изграждането на защитени жилища”?, ”Ремонта и оборудването на СБАЛО св.Мина”?, ”Корекцията на деретата през с.Еленово”/проект , на който дори и изпълнители не бяхте както трябва/? Много други които е излишно да изброявам, защото всеки що годе интелигентен човек, разполагащ с компютър и интернет може да види в публичните регистри!

Г-н Камбитов, на готови и одобрени проекти всеки може да бъде изпълнител!

Ами сега накъде? Проектите които предишният кмет К.Паскалев ви остави свършиха. Сега с тъга заявявате ,че през следващите 2 години не можете да направите нищо? Ами какво правихте досега 2 години, та нямате нито един проект който да изпълнявате? Това като оправдание за бездействието през мандата ви ли трябва да ни звучи? Вече на всички е ясно, че не можете да се справите с предизвикателствата за развитие на Благоевград!

Къде отидоха предизборните ви обещания?

Цитат от интервю 2011г:„ За мен е нужно да се създаде една работеща икономика в Благоевград”,–Къде е работещата икономика? Къде са работните места? Какво направихте изобщо за да има поне няколко такива? Факт е ,че сме на предпоследно място в България по средна заплата?

Най-важното-депото с.Бучино/и тук много пъти излъгахте,че е осигурено финансиране а се оказа ,че вие с вашата некомпетентност сте провалили проекта по няколко програми/? На терен на бившата казарма в Благоевград да се изгради международен панаирен център или така нареченият „Експо център” /и терена не можахте да вземете, а колко пъти лъгахте в медиите че вече е собственост на Общината? Проектът „Благоевград - Балкански университетски център"?

Отново цитат: „Имаме обаче ресурс и да изградим 9-километрова пътна отсечка до местността Бодрост. Там имаме уникална ски писта, която е най-дългата на Балканите. Има изграден кабинков лифт, само трябва да направим пътя дотам. И има пари за това.”

Но да се върнем  на проектите, подадени от Община Благоевград по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Един от критериите, по който бяха отпуснати пари по тази програма не е ли невъзможност за участие по други? А и не виждаме одобрен проект на стойност над  6 000 000 лв/на Столична община/...

Първия  Депо за отпадъци с.Бучино на стойност 13 800 000,00 лв. За него колко пъти излъгахте? Ваше изявление от 07 Януари 2014: "Това ни развързва ръцете да продължим по етапен ред с процедурите и до началото на август да започне същинското строителство", коментира кметът Атанас Камбитов.
Депото ще струва 15 милиона лева, средствата са осигурени от Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда./ПУДОС/”. Не е ли отрязан проекта по тази програма още началото на миналата година? По думите на г-жа Галина Симеонова, която е председател на ПУДОС, проектът е отхвърлен защото е разделен на 4, заради по-голяма количествена сметка накрая и декларации с невярно съдържание, които вече са обект на разследване! Отхвърлен и по програма „Околна среда”, защо ли?

Втория проект,който ни се струва безумно безсмислен заради преместването след година-две на ЖПлинията е Изграждане на подлез за кв. Грамада" –стойност 2 400 000,00 лв. Тук искаме да попитаме, кой направи проекта? Има ли обявена Обществена поръчка и къде?/такава не открихме в процедурите/. Къде отидоха средствата пренасочени с гласуване на Общински съвет от 26.07.2013г. от обект „Изграждане на зала за покойника на новите гробища” на стойност 74 500лв. към „Проект за изграждане на подлез за кв.”Грамада” на същата стойност?

Третият проект-„Изграждане на младежки център в община Благоевград" –стойност 1 888 134,00 лв. И за него ли ще отречете ,че се кандидатства по програма BG06 "ДЕЦА И МЛАДЕЖИ В РИСК”?

Тук да спомена и тайните „обществени обсъждания” които продължавате да правите въпреки нашата бурна реакция на няколко пъти! Да не говорим за абсурдния „План за развитие 2014-2020г.”, който бяхте изготвили,преди нашата намеса!С ега благоевградчани с гордост щяха да разказват как заводи като ЗМК,ЗИИУ”Стандарт” все още работят и са едни от големите износители...

Говорите за опозиция , къде ли е тя като само слепец не може да види как целият  Общински съвет гласува като едно голямо семейство с няколко изключения?Уж си разменяте остри реплики за пред хората, а всъщност сделките ви прозират!

Г-н Камбитов, драга ми администрация и скъпи ми общински съветници, имаме да спасяваме една цяла Община, спрете с глупавите договорки и се вземете в ръце! Хората имат нужда от вас! Имат нужда от работни места и отговорна спрямо тях администрация, а не затворена за свободен достъп сграда!

Хората имат нужда да останат в един от най-прекрасните градове на страната ни, нека го направим такъв заедно, с общи усилия ще успеем!

Не ни се сърдете когато ви критикуваме, защото нашата критика е конструктивна, с нея целим да насочим вашето внимание в правилната посока, в посока на това, което мислят хората реално на улицата.Хората, с които вие рядко имате контакт , ние се срещаме ежедневно.

Благодарим на всички – познати и непознати, съмишленици, които участват в битката за града ни. На всички, които ни възнаграждават със своята подкрепа и приятелство. Не, защото мислят като нас, а защото мислят."

 

Обществен съвет -БлагоевградСнимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"