Избрани Новини

Кметът А.Камбитов и министър Д.Терзиева откриват центровете за настаняване от семеен тип

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пристига на официално посещение в Благоевград днес

Заедно с кмета д-р Атанас Камбитов ще открият новопостроените центрове за настаняване от семеен тип, които бяха реализирани по европейски проект.

Церемонията по откриването ще започне в 12:30 часа, в близост до IX ОУ „Пейо Яворов“, където се намират двата центъра. Чрез тях ще бъде реализирана до голяма степен деинституционализацията на деца от домовете на територията на Благоевград. Изграждането на общо три центъра и едно защитено жилище бяха заложени в програмата на д-р Камбитов за разширяване на социалните услуги в общината и са финансирани 100% със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ без да се натоварват благоевградските данъкоплатци. Във всяко едно от жилищата ще бъдат настанени по 12 деца, а общо 37 нови работни места ще бъдат разкрити, съобщават от пресцентъра.

Общата стойност на проекта, който стартира през април миналата година, е 2 079 445 лева. Той е един от редицата европейски проекти със социална насоченост, които екипът „Камбитов“ разработва и реализира от ноември 2011 година до сега.

Двете двуетажни сгради са обособени със самостоятелна градина, беседка и детска площадка. Третият център за настаняване от семеен тип се изгражда в квартал „Струмско”. Целта пред проекта е настанените в институции деца да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга в общността. Децата ще имат условия на домашен уют и защитеност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов