Избрани Новини

Кметът Ат.Камбитов: Трети март е нашето възкресение като народ

С тези думи кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов постави днес началото на тържествата по повод националния празник на Република България 3 март

Пред хиляди благоевградчани, събрали се със знаменца в ръце на пл. Македония”, той изтъкна, че свободата на българския народ е отговорност пред идните поколения, а единството е един от най-необходимите добродетели за България.

Поредицата от събития, посветени на Освобождението на България от турско робство, започнаха на „Паметния знак“ пред стадион „Христо Ботев“, където преди 136 години е посрещнат освободителният отряд на майор Орлински, съобщиха от пресцентъра на общината. Цветя на признателност към делото на героите положиха д-р Камбитов, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, народни представители, политици, родолюбци. Тържеството започна с националния химн в изпълнение на духов оркестър, а деца от Центъра по изкуствата представиха тематичен рецитал, посветен на борбите за национално освобождение и обединение.

Стотици граждани се включиха в шествието от „Паметния знак“ до пл. „Македония“ в празничен марш на фона на възрожденски мелодии. По традиция с военни почести бе издигнат националният флаг, а заупокойна молитва в памет на хилядите, загинали за свободата, отслужи Неврокопският митрополит Серафим. В чест 136-годишнината от възстановяването на българската държавност пред паметника на Гоце Делчев венци и цветя бяха положени от кмета д-р Атанас Камбитов, областния управител Муса Палев, общински съветници, представители на политически партии, синдикалисти, общественици, ученици и граждани.

Подобаващ завършек на тържествата бе концертът на Градски детски хор с диригент проф. д-р Кротев и деца от ЦДГ 1 „Ведрица“, които изпълниха националния химн, възрожденски песни и други  музикални произведения, свързани с борбите на българския народ за свобода и обединение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)