Избрани Новини

„Симитли – минало, настояще, бъдеще” събра светила от академичните среди

Научна конференция „Симитли – минало, настояще, бъдеще” събра в Симитли светила от академичните среди в България в областта на историята, философията, културното наследство. Поводът бе 45 години от обявяването на Симитли за град и 136 години от подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор.

Гайдар посрещна участниците в конференцията, девойки, пременени в народни носии ги даряваха с мартеница минути преди откриването на форума, информираха от пресцентъра на община Симитли.

„Общината ни, нескромно но факт, е община, която в последните години има бурен преход в развитието си. Ние сме община от селски тип, според разписаното от МС, и като такава сме единствената община по програмата за развитие на селските райони, която е усвоила максималния брой средства, които ЕК дава по тази програмата – близо 30 милиона лева. И с това не може да не се гордеем. Община Симитли е община, която се гордее с младите си, жизнени, успели хора, какъвто е и Кристиян Ковачев, организатор на конференцията днес”, с тези думи кметът на Симитли Апостол Апостолов приветства участниците в конференцията – учени в областта на историята, философията, археолози, изследователи, изявени общественици. 

С житейската история на поп Санде от Македония приветства присъстващите инициаторът на научната конференция – младият Кристиян Ковачев от Симитли. Той е студент по история в Югозападния университет, министър на Департамент История към Студентското правителство на ПИФ в Югозападния университет.

Кристиян призна, че плахо предложил на общинското ръководство да се организира такава конференция. Бил скептик и мислел, че една ли общината би прегърнала такава идея, би подкрепила такава инициатива, предвид политическата ситуация. „Този форум днес тук е доказателство, че история и политика могат да вървят разделени”, казва Кристиян.

В няколко часа учени и изследователи направиха ретроспекция на богатото историческо минало на Симитли, управляващи и общественици анализираха настоящето и споделиха идеите за бъдещето на община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов