Избрани Новини

В Симитли преклониха глава пред Апостола

Във всички български населени места днес, се почитат 141-на години от гибелта на Васил Левски

Точно в 11:00ч. пред бюст - паметника на Левски в Симитли жители и гости на града отдадоха почит на великото дело и мисъл на смелия българин. Много деца, ученици от училищата, административни служители преклониха глава в знак на признателност пред великият подвиг на Апостола, информират от пресцентъра на Симитили. Малките възпитаници на ОДЗ “ Радост “ в град Симитли развълнуваха присъстващите със стихчетата, посветени на Апостола на свободата и с трепета, с който всяка детска ръчичка постави стръкче цвете пред паметника му.

“Дела трябват, а не думи! Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си!” – всички присъстващи в този ден си спомниха думите му, преминали пред десетилетията до днес, за да ги помнят и предават и децата ни на техните деца.

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. край Къкринското ханче. Отведен е в София, където е съден. Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1873 г. и е потвърдена  на 21 януари. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873г., но датата на обесването на великия Българин се отбелязва на 19 февруари. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов