Избрани Новини

Студент събира стотици на научна конференция в Симитли

Научна конференция събира в Симитли светила от академичните среди в България в областта на историята, философията, културното наследство

Поводът е 45 години от обявяването на Симитли за град и 136 години от подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор. Инициатор на научната конференция е Кристиян Ковачев от град Симитли, който е студент по история в ЮЗУ „Н. Рилски” в Благоевград. Младото момче направило впечатление с изключително силно изявената си гражданска позиция, креативност, идеи.

При организацията и планирането на темите и дискусиите е обърнато изключително внимание на това същите да бъдат интересни и достъпни и за широката общественост.

Конференцията е планирана да се проведе днес в заседателната зала на Общинска администрация Симитли, информират от пресцентъра. Модератор на събитието ще бъде Кристиян Ковачев, който е инициатор и основен организатор на конференцията. Ковачев е и министъра на Департамент История към Студентското правителство на ПИФ в ЮЗУ, информират от пресцентъра на Симитли.  

Конференцията Минало, настоящо и бъдеще на община Симитли ще започне с представяне на резултатите от проучванията на раннонеолитното селище в село Брежани. Учени в областта на историята ще направят преглед на скалните светилища и култът към Слънцебога; на Късноантичната гробница в Крупник; ще разкажат легенди и факти за Тросковската света обител; участниците в конференцията ще направят прочит на историята на Неврокопската епархия; на боят при Симитли – 1912 г.; учените ще представят интересни факти от техните разработки за оброчището „Света Марина”, село Ракитна, за оброчището „Св. Илия”, село Брежани. В дискусията за настояще и бъдеще на община Симитли ще бъде обърнато внимание на религията в училището; образование, спорт, младежки дейности; социални дейности; читалищна и библиотекарска дейност, самодейност и култура; инфраструктура, благоустройство, икономика; еврофондове.

В края на пресконференцията, тя ще бъде закрита от кмета на община Симитли Апостол Апостолов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)