Избрани Новини

Инвестициите с евросредства в Симитли трикратно надвишават годишния бюджет на общината

Годишният бюджет на община Симитли е около 10 млн. лева, а през тази година има вече сключени и подписани договори за изпълнение на проекти, финансирани по европейски програми, за над 25 млн. лева

Европейските пари са нещо, което е неразривна част от живота ни през последните години, тъй като трудно може да се инвестират средства в големи инфраструктурни проекти, като се има предвид, че капиталовите разходи в община като нашата са от порядъка около 400-500 хиляди лева на година, коментира той. Една част от средствата, някъде около три милиона лева, са по т. нар. "меки" проекти, те са предимно по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция, поясни пред БТА кметът на общината Апостол Апостолов, попитан за значението на евросредствата за развитието на общината.  Останалото е свързано с инфраструктурни проекти. Завършваме много успешно годината, защото само през декември успяхме да подпишем договори за близо пет милиона лева, заяви кметът.
Като най-значим Апостолов определи проектът за подмяна на водопровода и канализацията на две села - Долно Осеново и Полето. Друг много сериозен проект е за голямата спортна база, която ще започне да се строи в Симитли на мястото на сега съществуващата. Започва ремонт и на три читалища - в Симитли, в Полето и в най-голямото село в общината - Крупник. Има спечелен проект и за изграждане на нови градинки, обновяване на площадни пространства, който обхваща Симитли, Крупник, Черниче, Полето и Брежани.
Един от най-значимите договори, които подписахме през декември, е на стойност два милиона лева за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Черниче, каза още Апостолов. Това е селото, обявено през 2012-та за евросело на годината, заради многото реализирани проекти по европрограми. С този проект там се завършва целият цикъл, който включва подмяна на водопровод и канализация, асфалтиране на всички улици, подмяна на тротоарите. Действително това е едно модерно европейско село, за което могат да си мечтаят много голяма част от общините в България, убеден е кметът на Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов