Избрани Новини

Спортувайте, за да се отървете от депресии

Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст

 Лека физическа дейност не само лекува депресия, но може и да я предотврати, показва канадско изследване.

Учените изследвали данни от последните 26 години и те показали, че хората, които правят упражнения като млади, е по-малко вероятно да страдат от депресия с напредването на възрастта. Те анализирали данни от 30 предишни изследвания и установили, че при 25 от тях имало връзка между липсата на физическа активност и депресията в по-късна възраст.

"Аз съм активен, така че не бях изненадат от този факт, но 25 от 30 изследвания показаха значителни последици и това беше неочаквано", заяви Джордж Мамън от университета в Торонто, който е съавтор на проучването. Учените препоръчват между 20 и 30 минути лека физическа дейност като ходене или градинарство всеки ден.

"Ако не сте физически активни, трябва да станете такива. Ние обикновено мислим за упражнения с оглед на теглото и външния ни вид, но те са и начин да поддържаме психическото си здраве в далечно бъдеще", коментира Мамън пред Ен Би Си Нюз.

Макар отдавна да се знае, че упражненията могат да се използват за лекуване на депресия, това е първото изследване, което показва, че те могат и да предотвратяват заболяването.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов