Избрани Новини

Жените повече страдат от есенната депресия

Животът

11-10-2013, 17:20

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Навлизаме в сезона на депресията

Преумората е нормална, а за лошото настроение има лек

Жените боледуват два пъти по-често от мъжете през есента. Това сочи официалната статистика на Европейския здравен съюз. Това обикновено се свързва с хормонални промени, характерни за предменструалния, следродовия период и климактериума.

Жените обаче боледуват повече от депресии и също така консумират по-често алкохол и никотин от мъжете. Вероятно това е една от причините да бъдат определени като слабия пол, защото силният има по-голямата воля и стабилност да се справи с лошите настроения.

"Есенната депресия е сезонно афективно разстройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есенните месеци, като за пикови се приемат октомври и ноември", обяснява Гергана Данаилова - психолог в МБАЛ "Черноморска - Бургас".

По думите й, тази форма на депресия е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което от своя страна води до намалени нива на хормона на щастието - серотонин. Също така обаче в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени, коментира специалистката. 
Редуцираното количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, посредством който се регулират циркадните ритми в човешкото тяло. Той е отговорен за телесната температура, съня, чувството за глад, с което се обяснява и повишеният апетит през есента.

"Сравнително по-малкото слънчеви часове и ранното стъмняване през този период стимулират секрецията на мелатонин от епифизата, която достига своя максимум при пълен мрак", обяснява още Данаилова.
Според наблюденията й, симптомите на есенната депресия засягат поведението, общуването, качеството на съня, активността, апетита. Освен това са налице - понижено настроение, лесна уморяемост, нарушена концентрация на вниманието, нарушен апетит, намалени сексуални интереси, нерешителност, апатия.
Гергана Данаилова препоръчва на по-чувствителните дами да си осигурят си повече светлина. Есенната депресия се повлиява благоприятно от светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса, твърди тя.

Към слънчевите лъчи и неоновите светилини е желателно да се прибавят и добрите храни, които не карат дамите да се чувстват прекалено едри през този сезон. Менюто на щастието и спокойствието през седмицата съдържа риба, пиле, прясно изцедени сокове, витамини и минерали. А ако към тях се прибави и малко физическо натоварване за хормони на щастието и лесен сън, то депресията може да остане само мит.

Французи, холандци и канадците пък залагат към този режим и червеното вино, което със сиругност ще добави и настроение към доброто психическо здраве.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов