Избрани Новини

Видеоигрите полезни за здравето

Животът

06-11-2013, 08:07

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново поколение видеоигри показа Microsoft

Видеоигрите са мъртви

Според учени, безсмисленото за някои занимание подобрява функционирането на мозъка и зрението

Видеоигрите подобряват функционирането на някои части на мозъка, сочат данните от изследване, публикувано в списанието „Молекулярна психиатрия”, цитирано от Cnet. Според учените, участвали в проучването, играенето на електронни игри води до увеличаване на частите на мозъка, отговорни за пространствената ориентация, формирането на памет, стратегическото планиране и фината моторика.

В експеримента са участвали 23 пълнолетни, които са играли Super Mario 64 на Nintendo XXL половин час на ден в продължение на два месеца. Друга контролна група не е играла никакви игри през същия период. Мозъчно сканиране е показало, че при групата на геймърите има занчително увеличение на сивото вещество в дясното мозъчно стомахче, предната част на мозъчната кора и малкия мозък. Установена е и връзка между желанието за игра, декларирано от геймърите и степента на увеличение.

Това не е първото изследване, което доказва полза от видеоигрите. Преди година канадски специалисти доказаха, че безполезното губене на време според някои има и своите плюсове.
Видеоигрите могат да подобрят зрението на хора с вродена катаракта. При това заболяване операцията и лещите невинаги помагат и хората имат проблеми до зряла възраст. Според специалистите процесът може да бъде върнат назад след кратък курс с видеоигри. Само след 40 часа занятия с видеоигри в продължение на четири седмици, пациентите можели да различат дребен шрифт, направлението на движение на точка, както и лица. Други изследвания пък установили, че видеоигрите може да се използват и за лечение на т. нар. лениво око. Освен това още от 2006 година специални игри се използват за тежки заболявания като рак. Отвъд Океана на болни от коварната болест се дава специална видеоигра, в която играчите контролират един микроскопичен робот, който е имплантиран във виртуални пациенти, за да атакува раковите клетки и да се бори със страничните ефекти на тяхното лечение. Според експерти, играта не само мотивира позитивно здравно поведение, но и дава на играчите чувство за по-голяма сила и контрол над болестта.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов