Избрани Новини

Учени: Мазнините са полезни за здравето

Животът

05-11-2013, 13:03

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Ново изследване доказва, че богатото на мазнини хранене не е вредно за здравето

Дълго време се смяташе, че храненето, богато на мазнини, е опасно за здравето и най-вече за артериите на човека. Във връзка с това на много пациенти дълги години са предписвани нужните лекарства, известни като статини, които намаляват нивото на холестерина в кръвта. Напоследък обаче нови изследвания развенчават този мит, като сред медицинската общност се налага мнението, че насищането с мазнини не влияе неблагоприятно на здравото сърце.

Според кардиолога Асим Малхотра, цитиран от Дейли Мейл, препоръката едва 30 на сто от дневния прием на калории да е съставен от мазнини не е правилна и въпреки нея през последните години се наблюдава рязко увеличение на броя на сърдечно-съдовите заболявания. През 70-те години на миналия век беше утвърдена правопропорционална връзка между количеството приемани мазнини, холестерина в кръвта и нивото на кръвното налягане. Това обаче, според най-новите изследвания не е най-точната връзка между тях. Нещо повече, съгласно някои проучвания мазнините защитават съдовете и сърцето. Според проведен експеримент, хора, чийто дневен порцион е съставен от 90 процента мазнини са смъкнали повече килограми от тези, които са се хранили с 90 на сто белтъчини или въглехидрати.

Според най-новите проучвания основния виновник за сърдечно-съдовите заболявания, що се отнася до храната, са захарта и рафинираните въглехидрати. От Шведския съвет по технология на здравеопазването дори признават – увеличаването на приема на мазнини подобрява нивата на кръвната захар и на добрия холестерин в кръвта. Единственото условие тук е, че ако тези мазнини се смесват със захари, което често се случва при обработените продукти, тогава започват проблемите със здравето.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов