Избрани Новини

Путин чака златните ни съкровища на Червения площад

Най-големите тракийски находки ще бъдат изложени в Москва 2 месеца

Най-големите ни тракийски съкровища ще бъдат показани на изложба, която се открива днес в Москва. В продължение на два месеца в историческия музей на Червения площад ще бъдат изложени оригиналите на петте съкровища, както и част от новооткритите, които не са излагани дори и пред българска публика.

Такава мащабна изложба на уникални тракийски находки не е представяна в чужбина повече от 15 години. В Москва ще бъдат изложени Панагюрското, Рогозенското, Летнишкото, Боровското и съкровището, намереното край Ямбол, съобщи Нова телевизия. За първи път пред чужда публика излагаме новооткритите тракийски находки от Синеморец и Свиленград.

„От 317 експоната всичко е богато орнаментирано и представя в една отлична светлина и в пълнота, което е по-важно, тракийското изкуство", каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Освен експозициите на пет наши музея, в Москва показваме и най-ценните експонати от двете най-големи частни колекции. За организирането на изложбата руското правителство отпуска над 400 хиляди лева. Част от тези пари ще се върнат в нашите музеи под формата на наем за изложените тракийски находки. В чужбина показваме оригиналите на тракийските съкровища.

Съкровищата се транспортират в специални сандъци, които са устойчиви на огън. Преди две седмици експонатите бяха ескортирани до летището с жандармерия и сигма полиция.

Като покритие за риска от изнасянето на съкровищата се предоставя държавна гаранция от българска и от руска страна за времето на пребиваването им в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов