Избрани Новини

Кметът: Запазваме си Чифте баня

Научихме от медиите за искането за връщане на вакъфските имоти

Общината държи да запази своите имоти, независимо какви претенции има към тях. Още повече, ако това са знакови сгради като Баня Старинна. Това заяви кметът Иван Тотев по повод искането на председателя на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан за връщането на три вакъфски имота.

Баня Старинна е център за съвременно изкуство. Тя е притегателен център за десетки млади творци. Мястото е важно за богатия културен календар и облик на града. Дори през миналата година там бе изложена инсталация, която спечели награда на вестник Ню Йорк Таймс. Това е от значение не само за Пловдив, но и за цялата страна, изтъкна градоначалникът. Тотев отхвърли обвиненията, че имотът не се поддържа. Скоро сградата и районът около нея ще претърпят обновление. Ще монтираме и ново художествено осветление. За проекта от общинския бюджет са заделени 100 хиляди лева, заяви кметът.

Турските гробища са всъщност мюсюлмански и те също се поддържат от общината. За тях се полагат грижи наравно с арменските, католическите и другите гробищни паркове. Наскоро дори там бе направено сериозно почистване, изтъкна Тотев. Бившата Ташкюпрю джамия, сега ресторант "XIX век", пък отдавна е частен имот. За него не можем да вземем отношение, допълни градоначалникът.

Кметът изтъкна, че общината води постоянен диалог с всички общности в града. Тази практика ще продължи без значение на темите и настроенията. Засега искането за връщане на тези имоти не се дискутира в администрацията. Още повече, че в общината няма внесено официално искане относно посочените обекти. Ние научихме за случая от медиите, посочи Тотев.

Казусът с имотите се разгоря след изявленията на турския вицепремиер Бекир Боздаг, че турската държава ще иска от България отоманските архитектурни паметници. Той бил особено огорчен от това, което видял при визитата си в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня приютява музей на модерното изкуство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)