Избрани Новини

В Пловдив: Мюсюлманите си искат Чифте баня

Мисия Пловдив

11-08-2013, 15:59

Снимка:

plovdivbg.info

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Претенциите са още за сградата на ресторант "XIX век" и турските гробища

Мюсюлманското настоятелство в Пловдив претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища, заяви председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан, предава Фокус.

Искат се Чифте хамам – Чифте баня, която сега е превърната в музей на съвременното изкуство. Мюсюлманите претендират още за връщането на бившата Ташкюпрю джамия, сега ресторант "XIX век" както и на турските гробища. В момента и трите имота са общинска собственост.

Няма проблеми с община Пловдив, нещата се движат от адвокат, за да бъдат уредени законово, посочи Пехливан. Тези архитектурни паметници от отоманската ера ще си останат на територията на Пловдив, но ще бъдат реставрирани в първоначалния им вид. За това ще се търсят дарители. Дали средствата ще са от Турция, или от България, дали от бизнесмени, или от държавите, това няма значение. Важното е те да придобият добър вид, за да се посещават от туристите, каза Пехливан.

В момента има подписано споразумение между турското и българското правителство за връщане на вакъфски имоти на мюсюлманите в България и на християните в Турция. На българската екзархия в Турция вече са били върнати някои имоти, уточни Пехливан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)