Избрани Новини

Турският вицепремиер "оскърбен": В Пловдив джамия станала ресторант, обществена баня - галерия

Мисия Пловдив

10-08-2013, 14:01

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Турция си иска отоманските имоти, ще ги реставрира

Образци на отоманската архитектура в България са в отчайващо състояние, съобщава Анадолската агенция. Това е заключението от неофициалното посещение праз седмицата на турския вицепремиер Бекир Боздаг в България.

По време на визитата си за три дни Боздаг пропътувал в България близо 2000 км. Обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската държава да се заеме с тяхното реставриране.

Боздаг се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници.

Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня е станала галерия за модерно изкуство.

Боздаг повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова, а може би и на вечеря с президента Плевнелиев.

И пресцентърът на правителството, и прессекретариатът на президента не съобщиха за тези срещи и за тяхното съдържание.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", казал Боздаг, цитиран от агенцията.

След като изброява кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

На 7 август празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив беше почетена от президента Росен Плевнелиев, присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Българските журналисти не бяха допуснати в началото на вечерята, за разлика от турските им колеги. По-късно президентът обясни, че това станало според обичайните правилана държавния протокол.

Рамазан Бекир Боздаг обиколи и села в Бургаско, Силистренско, Русенско, Плевенско, Пловдивско и Кърджалийско./ vesti.bg

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов