Избрани Новини

Р. Овч. дал мини „Бобов дол“ за 1 лв.

Общество

14-10-2016, 18:38

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Васил Петров, Монитор

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приключи протестът на миньорите в рудник "Бабино”

Правителството отнема концесията за "Бабино", ако миньорите не получат парите си

Миньорите от мини "Бабино" получиха компромисно предложение

Продължава протестът на близо 120 миньори в рудник "Бабино”

Инспекцията по труда задължи работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от "Бабино“

Миньорите от рудник "Бабино" са още под земята

В мини "Бобов дол“ се провежда работна среща

Протестът в мини "Бобов дол" приключи, миньорите остават в стачна готовност

Прокуратурата в Кюстендил разпореди проверка във връзка със стачката на миньорите в Бобов дол

Над 100 миньори от Бобов дол остават под земята

Изпълнителният директор на "Мини Бобов дол" заплаши протестиращите

Собственикът на "Мини Бобов дол" се е съгласил на отстъпки пред миньорите

Депутатите с анкетна комисия за скандалната приватизация

Бившият енергиен министър от кабинета „Станишев“ Румен Овчаров е дал концесията на мини „Бобов дол“ за 1 лв. Това стана ясно от изявление на настоящия енергиен министър Теменужка Петкова на извънредната ресорна комисия в НС, посветена на ситуацията около стачката на миньорите в мина „Бабино”.

Пред депутатите тя обясни, че приватизацията на мините е станала през февруари 2007 г., когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров. „Тогава концесията е била взета за 1 лв. от Красимир Михайлов Христов, като през юли същата година той я продава на друга фирма за 35 млн. евро и парите по сделката са преведени през КТБ”, обясни министърът и добави, че явно става дума за корупционна сделка. Протестите в Бобов дол, при които три дни миньори стачкуваха под земята, приключиха след намесата на премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, а малко по-късно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Премиерът и вчера не спести критики към социалистите

като скочи за концесията за мини "Бобов дол". Той подчерта, че всичко около сделката щяло да излезе наяве.

"Как е продадена за 1 лев и как е купена за 35 млн. евра - кога, по кое време и от кои хора. Както и кои депутати са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници", посочи премиерът въпросите, които по-късно щели да получат отговор по време на заседанието на енергийната комисия в НС. Депутатите от ресорната комисия пък се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”.

От думите на Петкова пред народните представители стана ясно още, че концесионерът на мина „Бобов дол”, дължи на държавата 560 хил. лв за концесионна такса. Тя добави, че превеждането на парите става често със закъснение и се начисляват лихви. Министърът припомни още, че свързаното с Христо Ковачки дружество "Въгледобив Бобов дол" е започнало да плаща концесия 5 години след като я взема, след като се възползва от удобна клауза в договора, позволяваща да ползва този гратисен период.

В изказването си през депутатите Петкова бе категорична, че

ще изиска плащане на дължимото

За стачката Петкова коментира, че в случая става дума за отношения между частна фирма и нейните работници.

„През седмицата от концесионера към Агенцията по заетостта са подадени уведомления за съкращаване на всички 650 души работници от мината”, съобщи по време на комисията социалният министър Зорница Русинова. „От тях 158 са пенсионери. От останалите 492 души 90 подлежат на пенсиониране. Около 40 са младежите до 29 години, за които има възможност да се включат в програмите за преквалификация. В бюрата по труда

в Кюстендил и Дупница има незаети 372 работни места

Някои от тях са за технически и инженерни специалности”, уточни тя. Социалният министър обясни и че още преди стачката Инспекцията по труда е проверила мината.

„За установените нарушения са съставени 8 акта. 6 от тях са за неосигуряване на ваучери за безплатна храна на работниците за периода от март до август. Друг е за неизплащане на обезщетение при пенсиониране. След започване на стачката бе направена нова проверка и при нея бяха установени още нарушения. Не са били изведени от забоите миньорите и не е била осигурена храна и безалкохолни напитки за стачкуващите. Не са били създадени и условия за работа на минните спасители в условията на стачка. На следващия ден е установено, че работодателят не е изпълнил предписанията и за целта е написан акт и глобата ще бъде между 10 хил. и 15 хил. лв.”, добави Русинова.

Социалният министър информира още, че от началото на годината в мина „Бабино” са били направени 6 проверки - 3 планови и още толкова по сигнали. Наказателните постановления досега са за 7300 лв., като

само част от сумите са платени

От 2007 г. насам във въгледобива на „Бобов дол” са направени 256 проверки на инспекцията по труда. „Установени са 876 нарушения, които показват, че работодателят не е добросъвестен в обезпечаването на безопасните и здравословни условия на труд”, допълни Русинова.

Депутатите от комисията по енергетиката се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”. Представителите на бизнеса на заседанието декларираха, че ще окажат пълно съдействие да се намери бързо работа на съкратените миньори.

Евгени Иванов от КРИБ заяви, че не бива с пари на данъкоплатците да се субсидира губещият въгледобив. Васил Велев от АИКБ добави, че много фирми в страната търсят да намерят кадри и е време да се стимулира миграцията в рамките на страната на работната ръка.

Относно исканията на синдикати и шефове от мините токът от ТЕЦ „Бобов дол” да бъде включен в микса на регулирания пазар министър Теменужка Петкова категорично отхвърли възможността това да стане.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов