Избрани Новини

Протестът в мини "Бобов дол" приключи, миньорите остават в стачна готовност

140 миньори прекараха над 60 часа под земята заради намалени и забавени заплати и опасността мината да бъде закрита

Край на миньорския протест в "Бобов дол". Развръзката дойде на третия ден от подземната стачка след ултиматуми, заплахи и щурм на сградата на рудник „Бабино”. 140 миньори прекараха над 60 часа под земята заради намалени и забавени заплати и опасността мината да бъде закрита.

От снощи започна изплащането на парите. От ръководството на мината увериха, че всички работници ще получат заплатите си. Ваучерите за храна са раздадени само за един месец и то за март.

„В момента се опитват да заплашат ръководителя ни за съдебен процес. Заплашват ни, че ще ни уволнят и ще ни съдят за загубени ползи”, разказаха в "Здравей, България" по Нова тв някои от миньорите, които бяха под земята.

„Видях, че те работят при изключително тежки условия на труд. Заслужават много по-високо заплащане. Но тъй като няма никаква друга алтернатива, са принудени да работят тази работа. Исканията са им абсолютно основателни. Това е една малка победа, тъй като съдбата на рудника остава неясна. Обещах, че ще следя за това ангажиментите да бъдат изпълнени”, заяви омбудсманът Мая Манолова. Припомняме, че вчера тя слезе под земята при миньорите за 8 часа. Манолова обеща да работи, за да се запази рудника и да подкрепи исканията на миньорите.

За развръзката вероятно е повлияло и писмо на премиера Бойко Борисов. В него той настоява да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат платени.

Междувременно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Миньорите заявиха, че остават в стачна готовност, в случай че ръководството не спази обещанията си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов