Избрани Новини

Студентска олимпиада стартира днес в Американския университет

Участниците ще се състезават в 17 различни дисциплини

Единствената по рода си студентска олимпиада, организирана от Спортен клуб "Олимпикс"  към Американския университет в България (АУБ), ще се проведе за 17-та поредна година, а участниците ще се състезават в 17 различни дисциплини. Събитието включва състезания по плуване, лека атлетика, баскетбол, футбол и волейбол, дърпане на въже, както и състезание за бързина и ловкост, уникални по рода си за олимпиадата на АУБ. Днес  студентската олимпиада ще стартира с някои от дисциплините на спортните игрища към АУБ, а на 1 май игрите ще се пренесат на бейзболното игрище “Портър Фийлд” в Благоевград.

Почетен гост на събитието тази година ще бъде олимпийската шампионка по борба Тайбе Юсеин. От създаването на олимпиадата до днес специални гости на събитието са били капитанът на националния ни отбор по волейбол Владо Николов и тогавашният треньор Камило Плачи, бившият волейболист Любо Ганев, лекоатлетката Ивет Лалова, световните и европейски шампиони по борба Армен Назарян и Иво Ангелов, олимпийските медалистки Евгения Раданова и Румяна Нейкова, Радослав Янков, шампионът по плуване Петър Стойчев, Тервел Пулев и много други, допринесли за развитието на спорта в България.

В надпреварата ще се включат над 800 студенти и преподаватели от университета, както и ученици и жители на Благоевград.

AUBG Olympics организира събитие, каквото досега не е имало в нито един български университет. Освен популяризирането на спорта, всяка година клубът подкрепя различна благотворителна инициатива. Събраните средства през годините са използвани за подпомагане на домове за деца, лишени от родителски грижи, български параолимпийски състезатели и деца в тежко здравословно състояние, а тази година официален партньор на студентската олимпиада ще бъде UNICEF. Студентите от клуба са подготвили не само множество награди за победителите, но и са се погрижили за прекрасната атмосфера по време на игрите – ще има музика, напитки и здравословни храни за зрителите.

За осъществяването на инициативата, целяща да мотивира младите да водят по-здравословен начин на живот, се грижат 30 ентусиазирани студенти, доброволци от университета. Освен от университета, събитието е подкрепено финансово и материално от множество български компании, споделящи техните идеали.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов