Избрани Новини

Американският университет награди най-изявените си студенти

Президентският медал бе връчен на Йенлик О‘Нийл от Казахстан

Снощи на специална церемония на сцената на театър „Д-р Карл Джераси“ в Американския университет в България (АУБ) висшето училище награди своите най-изявени студенти. Церемонията, известна като Honors Convocation, е традиционна за американските университети и отличава постиженията на студентите както в академичните области, така и извън тях. 
„Нашата общност посрещна предизвикателствата, породени от пандемията, с достойнство и търпение и съм особено благодарен на нашите студенти и преподаватели, които преживяха времена на несигурност, неочаквани промени в програмата и стресови ситуации при адаптирането към новите технологии“, изтъкна президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс в изказването си на церемонията. „През целия този период студентите, които отличаваме днес, запазиха високите си стандарти и продължиха да работят отдадено и с ясен фокус. АУБ се откроява като институция, която привлича, обучава и дава образователна степен на изключителни студенти с високи цели. Една от най-приятните задачи за един президент е да участва в тази церемония, която награждава най-добрите и най-умните студенти.“
Президентският медал е най-голямото отличие на церемонията и знак за комплексни постижения както в академичната сфера, така като цялостна ангажираност на студента с общността в университета и извън него. Тази година престижната награда заслужи Йенлик О’Нийл от Казахстан. Йенлик следва „Журналистика и масови комуникации“ с подспециалности „Литература“ и „Маркетинг“. В продължение на пет последователни семестъра тя е в почетния списъкна декана.
По време на своето следване в АУБ Йенлик участва активно в няколко проекта, които укрепват връзката между общностите на АУБ и Благоевград. Книгата „Устнa история на Благоевград” с неин дизайн представя града през очите на хората, прекарали живота си в града. Медалистката е член на екипа на документалния филм „Моторград”, който проследява предизвикателствата и успехите на местния моторен спорт. Като вицепрезидент на TEDxAUBG Йенлик помогна за споделянето на полезни и напредничави идеи. Като мултиинструменталист, тя е член на Rock Jamming Club, а като мултикултуралист е част от Phi Beta Delta Honor Society. Когато пандемията промени дневния ред на университета, Йенлик използва камерата си, за да документира и покаже „Карантинните истории“ в кампуса на АУБ. По време на кризата в Казахстан през зимата Йенлик беше връзката между АУБ и нейните връстници, откъснати от света у дома.
Когато избухва войната в Украйна и в Благоевград започват да пристигат семейства, тя, заедно с други студенти от АУБ, полага усилия да превърне празни апартаменти в домове за бягащите от войната. Стига дотам, че дава собствените си обувки и дори лаптопа си на тези, които са дошли тук без нищо.
Според президента на АУБ Йенлик О’Нийл е идеалното въплъщение на образователната система liberal arts, върху която се основава АУБ. Оценката на самата Йенлик за тази система е, че „предоставя набор от възможности, помага да изградите своето лично и професионално портфолио, позволява да гледате на света от различни гледни точки и всичко това заедно е начин да намерите себе си и това, което е скъпо на сърцето ви.”
Всичко, които Йенлик прави, го върши с емоция и преданост. Трудно е да си представим как е намерила време и енергия за толкова много постижения по време на следването си в АУБ. Отговорът ѝ е кратък: „Вдъхновението не идва при теб, докато седиш и чакаш. Трябва да стигнеш бързо там, където си нужен, и да действаш, да бъдеш дисциплиниран и да свършиш работата си.”
На церемонията бяха връчени награди на студенти за високите им академични успехи в областите бизнес администрация, компютърни науки, икономика, европеистика, история, информационни системи, журналистика, математика, политически науки, литература, български и чужди езици и др. За значим принос извън сферата на академичните области бяха отличени 11 студенти с постижения в спорта, музиката, театралното изкуство, благотворителността, както и за дейности, свързани с живота и лидерството в студентските общности. На Honors Convocation АУБ отдаде своето признание към заслугите на преподавателите в университета за академичния и житейски успех на студентите. Церемонията завърши със студентския химн Gaudeamus Igitiur, изпълнен от всички присъстващи заедно с хора на университета.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов