Два нови фестивала ще разнообразят културния живот в Благоевград

Ще се проведат Дни на класиката и театрален фестивал

Два нови фестивала се прибавят към културния живот в града. На пресконференция кметът Илко Стоянов, директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева, директорът на дирекция „Култура спорт и туризъм“ към Общината Силвия Домозетска и директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова обявиха новите попълнения в Културния календар - Дни на класиката и театрален фестивал.
Кметът Илко Стоянов обяви, че идеята за театралния фестивал е съвместна с Драматичния театър „Никола Вапцаров“, като за целта се провеждат разговори и с Министерството на културата. „За да имаме театрален фестивал трябва да имаме съдействието на театъра. Изключително разчитаме и на Министерството на културата, защото, когато институциите си взаимодействат, това винаги води до добри крайни резултати. Ние все още нямаме завършен продукт, но работим в тази посока и вярвам, че ще зарадваме хората и те ще се насладят на един наистина качествен фестивал“, каза кметът Стоянов.
Подробности около идеята разкри и Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“. „За мен е изключително важно да продължим една традиция, която не се е провеждала с години, а именно Фестивал на театъра, който се ражда през 1988. В него са участвали едни от най-емблематичните театри на България, както и актьори от съседни страни. Нашата амбиция е да възстановим традицията да участват едни от най-добрите спектакли, които са създадени на държавни, общински и независими сцени в страната, като сме се насочили и към съседни държави, които да поканим. Със сигурност трябва да има паралелни събития и дискусии, да има театрални критици, които да коментират след постановките, за да имаме един истински фестивал, а не просто едно гостуване на театри. Целта на фестивала е той да радва зрителите от Благоевград чрез артистите от цялата страна, а не да работи за артистите, използвайки средствата на гражданите на Благоевград“, допълни Мачева.
"Факт е, че Община Благоевград имаше желанието да възроди фестивала "Тара-ра-бумбия", но стечението на някои обстоятелства го възпрепятстваха сега" - коментира Силвия Домозетска, директор "Култура, спорт, туризъм".
Второто попълнение в Културната програма е музикалното събитие Дни на класиката. То се организира от Камерна опера и Община Благоевград.
Директорът на Камерната опера Лина Ангелова сподели, че от 10 години има тази мечта за това събитие и се радва, че успява да го организира със съдействието на екипа на кмета Стоянов. „Това е първо издание на Дни на класиката и ще има световно известни музиканти. Фестивалът е в рамките 2-10 юни, като от 2 юни до 8 юни ще се проведе майсторският клас по вокално пеене на Александрина Пендачанска, която ще изпълни първи гала концерт на 9 юни. На следващия ден е концертът на световноизвестния цигулар Светлин Русев и оркестъра на Камерна опера" - уточни Лина Ангелова.
В момента се правят и постъпки за преобразуване на Камерна опера - Благоевград в Регионален институт. Камерна опера – Благоевград е единствената в състав от 37 души, който е с размери на оркестър, но прави опера.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"