Избрани Новини

Отбелязваме Международния ден на горите

Горите осигуряват условията за нашия живот – от чист въздух, чиста вода, чиста храна до лекарства и пространство за отдих

Днес е денят, посветен на горите. Домът на дивия свят. Горите са тези, които осигуряват условията за нашия живот – от чист въздух, чиста вода, чиста храна до лекарства и пространство за отдих. 

Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. От тях зависи и благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения. Горите играят решаваща роля и за намаляване на бедността и за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН. И въпреки всички тези безценни екологични, икономически, социални и здравни ползи, глобалното обезлесяване продължава с тревожни темпове.

Загубата на гори означава и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителен свят. 

Датата, на която се отбелязва Международния ден на горите, е избрана по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г. и е подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие през 1972 г. На този ден – 21 март вниманието в целия свят още веднъж се фокусира върху ефективното стопанисване и опазване на всички гори на планетата с техния разнообразен растителен и животински свят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)