Избрани Новини

Три спектакъла от страната гостуват за първи път в Благоевград

Идват театрите на Търговище, Габрово и Ловеч

Три изключителни спектакъла от цяла България гостуват за първи път на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград:
22 март от 19:00 ч. - "Грозният" - гостува Драматичен театър - Търговище
 е социална сатира на един от най-известните представители на съвременната немска драматургия – Мариус фон Майенбург.
Спектакълът е част от репертоара на Драматичен театър - Търговище и ще направи своята премиера на благоевградска сцена на 22-ри март от 19:00 ч. Режисьор на представлението е Денислав Янев – един от младите успешни режисьори, чийто спектакли се открояват на националната театрална карта. През 2020 година той получи голямата награда на конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“ за спектакъла „Една крачка до предела“.
Новото представление под негова режисура – „Грозният“, разказва историята на изобретателят Лете, на когото е забранено да представи на симпозиум последното си изобретение, защото е много… грозен. Осъзнал, че живее в свят, в който опаковката е по-важна от съдържанието, Лете решава да си направи пластична операция. С новото си лице изгражда и ново самочувствие, с което привлича вниманието на околните.
Хаос от абсурдни ситуации настъпва в момента, в който и други пожелават да бъдат успешни като Лете и решават да си направят абсолютно същото лице. Кой кой е става все по-трудно за различаване, след като личните умения и качества отдавна са загубили значение и всички са заприличали на идентични артикули, излезли от конвейерната линия на известен бранд.
1 април от 19:00 ч. - "Моби Дик" - гостува Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово
Спектакълът е създаден по романа на Херман Мелвил. Сценичната адаптация на текста е дело на Гергана Змийчарова, която включва свои авторски фрагменти. Запазено е идейното внушение и фабулата на романа. Участват актьорите от габровската трупа и Гергана Змийчарова като гост-актьор в ролята на моряка Пип. Смесеният състав от жени и мъже изгражда единствено мъжки персонажи.

Димо Димов влиза в образа на Ахав – капитан на кораба „Пекууд“. Надежда Петкова играе Старбък – капитан на първа китоловна лодка. Анатолий Ставрев се превъплъщава в Квийквек – харпунер на Старбък. Марио Василев е в ролята на Благородника. Светослав Славчев играе Тъпака – моряк. Поля Йорданова пресъздава образа на Стъб – капитан на втора китоловна лодка. Найден Банчевски се превъплъщава като Фласк – капитан на трета китоловна лодка. Любомира Башева играе юнгата Айман. Адриана Димова влиза в ролята на Гюнтер – моряк германец. Гордан Коев е в образа на Дагу – харпунер на Фласк. Таня Йоргова се превъплъщава като Кок – корабен готвач, и Гардинър. Петко Петков играе Йохансон – боцман. Любен Попов влиза в образите на Дърводелеца и Едноръкия.
Художник на постановката е Гергана Лазарова-Рънкъл. Студио „Елисей“ е автор на музиката, а Гергана Змийчарова – художник на плаката. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, а Гинка Дичева е помощник-режисьор.
„Моби Дик“ не е спектакъл, а театрално приключение. Режисьор и актьори търсят отговорите на основните теми в романа: за пътешествието с другите и към себе си, за преследването на невъзможното, за смисъла на съществуването и съзерцателното вглеждане в света, за мястото на човека и реда му в божието творение. Във фокуса на режисьора попадат човешката природа, душевност и страсти: борба за надмощие, противопоставяне, отмъщение, ярост, отчаяние, надцененото ни самочувствие, че можем да уловим неуловимото, да победим стихиите и да станем господари на природата. В постановката се прокрадва идеята за свободата на волята и какво всеки сам избира да прави в живота си.
Интересно за публиката ще бъде зрителското усещане за съвместно плаване с екипажа на „Пекууд“, което се дължи на умелото сценографско решение и на музикалното оформление. Художничката на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл оформя цалото сценично пространство с елементи от структурата на кораб. Към него е приобщена част от салона, където са зрителските места.
Костюмите на героите са еклектични, не пресъздават историческото време от романа, но са в синхрон с идейните му внушения. Музиката следва действието, а илюзията, че публиката е в открито море се допълва от звуците на океана и специфичните звуци от пребиваването на кораб. Действието на сцената е отражение на случващото се в бурно море и на бурните взаимоотношения между хората.

7 април от 19:00 ч. - "Духът на Гогол" - гостува Драматичен театър - Ловеч
"Духът на Гогол"е по текстове на големия украински и руски писател Николай Василиевич Гогол.
Това е една от най-новите постановки в репертоара на театъра.
Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът „Мъртви души”, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.
„Превърнахме театъра в играчка… Забравихме, че театърът е трибуна, от която наведнъж цяла тълпа получава урок на живо“, казва писателят.
Според Гогол „от тази трибуна се водят уроци, но и християнски проповеди и … много добро може да бъде казано на света“.
„Духът на Гогол“ ни запраща в красива, слънчева Украйна – детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си.
„Гогол е вярвал в това. Доброто и победата на човека над дявола е много силно застъпена тема в творчеството на Гогол. През неговата силна православна вяра и през таланта му, красотата на човешкия дух е много силно въплътена в неговите живи, живи образи в творчеството му. Търсили сме път към тази красота“, разказва пред БНР за спектакъла Биляна Петрова, която е негов автор и режисьор.
В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.
Автор на музиката е Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, а сценографията и костюмите са дебют на Изабела Манолова. Хореографията е дело на Стефания Георгиева, сценичният бой – на Евгени Енчев.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)