Избрани Новини

Национално турне и три премиери е подготвил благоевградския театър

През март започват репетиции на спектакъла "Заровеното дете“ от Сам Шепърд

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград е подготвил интересна и наситена със събития програма до края на театралния сезон.
Още в края на този месец най-гледаният спектакъл на театъра в последните години - „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайд с режисьор Стайко Мурджев, тръгва на национално турне в София, Пловдив, Бургас, Търговище, Шумен, Габрово и Ловеч. Номинираното за три награди Икар и награда Аскеер представление се радва на огромен интерес от страна на публиката и се очаква турнето да продължи в още градове преди лятото.
През март се очаква в театъра в Благоевград да кипят активни репетиции на спектакъла „Заровеното дете“ от Сам Шепърд, който ще бъде първата професионална изява на четирима млади творци - режисьорът Николай Йорданов, костюмографът Сияна Пейчинова, хореграфът Емилия Тончева и театроведът Румяна Моллова. Проектът е финансиран по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и е пилотен за театъра, който има намерение ежегодно да дава възможност за изява на дебютиращи млади професионалисти. Премиерата на „Заровеното дете“ се очаква през  май.
През май ще бъде и дългоочакваната премиера на „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли. Почитателите на театралното изкуство знаят, че режисьорът Стайко Мурджев започна репетиции на световноизвестния шедьовър на американския драматург в края на миналата година, но поради технически причини се наложи изместването на премиерните представления. Звездният актьорски състав, в който участват Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева ще продължи репетиции в Благоевград през май и премиерата се очаква в края на същия месец.

През май стартира и един интересен театрален проект на режисьора Неда Соколовска - „Забелязано в Благоевград“ - поредица от пърформанси по документални материали и интервюта на граждани по теми, които силно ги вълнуват - градска среда, култура, живота в Благоевград и т.н. Премиерните представления ще бъдат в различни точки на града, а Община Благоевград е дала съгласието и подкрепата си за осъществяването на проекта, който също е финансиран от Национален фонд „Култура“.

Амбициозната програма на театъра показва за пореден път иновативните посоки на развитие на младия му екип и се очаква новият му репертоар да затвърди мястото на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ на културната карта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов