Избрани Новини

ДТ "Н.Вапцаров“ започва репетиции на нов интригуващ спектакъл (снимки)

Зрителите в Благоевград ще го гледат в началото на месец май

На специална пресконференция ръководството на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ -  Благоевград представи най-новия си проект – спектакъла по пиесата на Сам Шепърд „Заровеното дете“.
Директорът на театъра Маргарита Мачева и заместник-директорът по административните въпроси Севар Иванов запознаха медиите с подробности около концепцията на новия проект и екипа на спектакъла.
„Проектът е пилотен за Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и дава възможност на млади артисти да направят първите си самостоятелни професионални опити в областта на сценичните изкуства, използвайки ресурса на театъра. Стремежът на нашия екип е да продължим да даваме поле за изява на дебютиращи творци всяка година“, сподели Маргарита Мачева. Тя допълни, че през изминалата година именно с този проект театърът е кандидатствал по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“, като е получил едно от най-високите финансирания по програмата. В началото на тази година  проектът е получил и финансова подкрепа и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, с която ще бъде спомогната реализацията му.
Сюжетът на спектакъла и детайли около визуалната му концепция бяха представени от режисьора Николай Йорданов, сценографа Никол Трендафилова и костюмографа Сияна Пейчинова. Въпреки ударното заглавие, пиесата не е абсолютна трагедия. Тя разглежда семейните ценности и опитите на всяко следващо поколение да избяга от генетично заложените пороци. Въпреки стремежа да се отдалечи от корените си, човек повтаря грешките на предците си.
Сценографското решение ще наподобява склад в американска ферма, който е оставен на разрушителната сила на студа и самотата в семейните отношения. Костюмите на отделните персонажи са концептуално обвързани. По този начин ще се затвърди препратката към повтарящия се родови модел в поколенията.
Към постановъчния екип от дебютиращи професионалисти са присъединени и хореограф, композитор и театровед, които ще работят усилено през следващите месеци по реализацията на постановката. В спектакъла са включени актьорите от трупата на театъра Огнян Спиров, Биляна Дилкова, Божидар Йорданов, Гергана Цакова, Йордан Ангелов, Кънчо Кънев и Мартин Лазаревски.
Премиерата на интригуващия нов проект е насрочена за началото на май тази година. Това е един от големите акценти в програмата на театъра до края на сезон 2021/2022.
Припомняме ви, че в края на миналата година в театъра започна репетиции режисьорът Стайко Мурджев, който поставя за първи път на българска сцена пиесата „Съмнение“. Премиерата на шедьовъра на Джон Патрик Шанли се очаква в края на месец май. В представлението участват актьорите Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов