Избрани Новини

Днес започва Великденският пост

Вижте какво и кога е разрешено

С пост и молитва, разказва Библията, Мойсей станал достоен да получи Божия завет. По-късно същото направил и Исус. Подготвяйки се да посрещне съдбата си, Спасителят прекарал 40 дни и нощи в пустинята, непрестанно изкушаван от Сатаната.

Отношението към храните в различните религии е различно, но при всички съществуват правила за въздържане от храна или от някои видове храна, т.е. пости. Постът е задължителен и при всяко посвещение в духовна традиция, ученичество, познание или мистерия, към което се пристъпва само след продължително и щателно претърсване на душата и пречистване на тялото.

Такъв е и произходът на настоящия Християнския Велик пост, наричан още Четиридесетница. Той има мисионерски произход и е бил предназначен за оглашените, т.е. тези, които се канят да приемат Светето Кръщение. Самите християни пък са постили не по време на Четиридесетницата, а през Страстната седмица в онези времена. Та така и до наши дни постът е съставен от две части – Светата Четиридесетница и после Страстната седмица. Но тъй като самият Спасител е слязъл на Земята “заради нас, човеците, и заради нашето спасение”, много скоро посветените вече в Християнството започват от солидарност и съпричастност да спазват четирисетдневния пост заедно с подготвящите се да го приемат.

В наше време задължителният за всички вярващи християни пост е време, в което душата застава на стража, време за смирение и възвисяване на духа, за каляване на волята, време, в което нравствените стремежи надделяват над чувствените. Истинският пост изисква също въздържание от алкохол, сексуални контакти и шумни забавления. Смисълът е за определен период от време, да се концентрираме не върху удоволствията и светските проблеми, а върху личностното си развитие.
Сега Великият пост се провежда в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос, за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово. Покаянието е първата, особено важна стъпка в началото на поста, който започва с Опрощаването или както сме свикнали да го наричаме денят на Прошката - Сирини Заговезни. Целта на прошката е да постигне смирение в сърцето и да го освободи за истинска и искрена обич към близките, към Бог и към цялото човечество, които всъщност са смисълът, съдържанието и посланието на страданията, смъртта и Възкресението на Христос.
В идеята на поста обаче има и много чисто рационални елементи, свързани със здравословното хранене и пречистването на организма. Днес много хора спазват постите – някои са привлечени предимно от духовната им страна, а други – от чисто прагматичната – да освежат организма си, да му помогнат да изхвърли токсините, да възстанови своите защитни сили и тонус.

Ползите от правилно и внимателно проведените пости са много: повишеният прием на зеленчуци и плодове (богати на пектин, целулоза и антиоксиданти) спомага за изхвърлянето на токсините, облекчава дейността на храносмилателния тракт, ендокринната и сърдечно-съдовата система. Намаляват се нивата на лошия холестерол, метаболизмът се засилва. Типичната за постите по-безсолна храна влияе отлично на бъбреците и отделителната система. Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото. Този въпрос е изключително важен за тези, които практикуват поста не толкова по религиозни причини, а просто като пречистваща диета. Нискокалоричната храна, съчетана с много движение несъмнено ще доведе до отслабване. За целта трябва да се внимава с въглехидратните продукти. Естествено е, че ако се прекалява с хляба, растителните мазнини, маслините и ядките, стопяването на килограмите ще си остане само мечта, приключила с разочарование.

Правила на хранене по време на Великия пост
През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение 25 март (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:
Първа седмица

От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино)
В събота (Тодоровден) се взема Св.Причастие.
Втора седмица

Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
Трета седмица

От понеделник до петък включително - строг пост.

(Кръстопоклонна) Събота и неделя - олио и вино.
Четвърта седмица

Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
Пета седмица

Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
на Благовещение се позволява риба, хайвер или други морски безгръбначни животни.
Шеста седмица

Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
В неделя (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица

От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
Малките деца, подрастващите, много възрастните хора, бременните и кърмещите жени, хронично болните и претърпелите тежко заболяване не бива да постят. Неслучайно Църквата е много благосклонна към тези групи от хора и им препоръчва пост при облекчен режим. Към тях се причисляват и предприелите дълго пътуване.
Спазването на няколко прости съвета ще ви помогне да се възползвате от позитивната страна на постите и да избегнете рисковете:
- Ако имате намерение да постите, не започвайте изведнъж.
- Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури. Комбинирайте ги със зърнени храни – така се постига оптимален аминокиселинен баланс.
- Придържайте се към семпла кулинарна обработка на продуктите. Пърженето и панирането напълно ще обезсмислят пречистващата идея на поста.
- Хапвайте безсолно, не ползвайте пикантни подправки.
- Не пропускайте „рибните” дни.
- Пийте кафе и чай между храненията, а не непосредствено след тях.
Консумирайте само пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.

- Тъмнозелените зеленчуци са богати на желязо. Затова трябва постоянно да присъстват на вашата трапеза. Консумирайте и много плодове, богати на витамин С, който подобрява всмукването на желязото.
- Следете реакциите на тялото си. Ако почувствате неразположение, слабост или други неприятни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. Само с негово разрешение може да продължите постите, при нужда–леко модифицирани.
Помнете също, че постът не насочен само към тялото, а и към душата и цели постигането на хармония и баланс, утвърждавайки идеята че духът владее материята и здравото и често тяло изисква поддържането на здрава и чиста душа. Постът, ако е само телесен, може дори да бъде духовно вреден, ако въздържанието от храна подхранва чувство за превъзходство или става причина за прояви на гняв или раздразнение.Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, опрощение,въздържане от страсти и пороци, лоши мисли, думи и дела, суета и светски грижи. Постът не е цел, а средство, съвкупност от добри дела, вековна практика със силен духовен аспект, а не диета. С тази практика даваме шанс на сърцето си да се отърси от негативните емоции, от омразата, страха и гнева, от болката и разочарованието. Да бъдем и по-чисти, и по-добри.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)