Избрани Новини

Благоевград почете Левски /снимки/

Навършват се 149 от гибелта на Апостола на свободата

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 149 години от обесването Апостола на свободата Васил Левски. Пред бюст-паметника на Дякона глава сведоха представители на държавни и обществени организации, учебни заведения, културни институции, политически партии и общественици.
Атанас Божурски, възпитаник на ПГСАГ „Васил Левски“ и Яна Стамболиева, експерт към общинска администрация, припомниха моменти от живота и делото на Левски.
Васил Иванов Кунчев, популярен с прозвището Левски, е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Левски е участник в легията на Раковски, знаменосец в четата на Панайот Хитов, пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят национално въстание. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)