Избрани Новини

Симитли се прекланя пред Апостола на свободата Васил Левски

Събитието по повод 149 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев е днес от 11.00 часа

С полагане на цветя и венци в Симитли ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Събитието по повод 149 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев е днес от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата на централния площад "Септември".

Програмата ще започне с шествие, водено от мажоретния състав и барабанчик, което по традиция тръгва от сградата на Общинска администрация до мемориалния парк, в който е разположен бюст-паметникът на Васил Левски.

Ученици от Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще се включват в отбелязването на годишнината с кратък рецитал, свързан с живота и делото на Дякона.

Васил Иванов Кунчев, останал по-известен в нашата история като Васил Левски, е роден на 6 юли 1837 година в Карлово в семейството на Иван и Гина Кунчеви. Учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора. По-късно се замонашва под името Игнатий и е ръкоположен за йеродякон. През 1861 година се посвещава на делото и борбата за свобода на България. В свое писмо до Анастас Попхинов Левски  пише: „Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во [лето] да му служа до смърт и да работя по народната воля”. На 6 февруари (18 нов стил) Васил Левски е обесен край София, където сега се издига неговият паметник.

В Община Симитли почитта към Апостола на свободата е особено силна, тъй като според исторически източници Левски е пребивавал за кратко в Тросковския манастир, разположен в подножието на Коматинските скали край село Брестово.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов