Избрани Новини

Започна подготовката за 60-годишния юбилей на събора "Пирин пее“

Регионалният събор тази година ще се проведе на 6 и 7 август

Днес в сградата на Областна администрация - Благоевград се проведе среща във връзка с организирането на XVI фолклорен събор „Пирин пее“. В присъствието на областния управител Валери Сарандев, заместник-областния управител Анита Коцелова, главния секретар Стоян Христов, кмета на Община Разлог Красимир Герчев и заместник-кмета Венцислав Гърменов, представители от ЮЗУ „Неофит Рилски“, РТВЦ- Благоевград и БАН бяха обсъдени организационни въпроси и задачи във връзка с провеждането на традиционния събор за народно творчество „Пирин пее“.

Регионалният събор тази година ще се проведе на 6 и 7 август, като със свои изпълнения ще се включат самодейци от всички общини на територията на областта. През двата дни на събитието автентичното културно наследство привлича широк кръг от изследователи, деятели на културата, бивши и настоящи самодейци, много граждани от региона и страната.

Съборът за народно творчество „Пирин пее“ е най-популярната и най-масовата културна проява в Пиринския регион, намерила убедително своето присъствие в културния живот на България. За първи път съборът се провежда преди 60 години, през далечната 1962 г.  Организатори на събитието са Областна администрация - Благоевград и общините  от областта с домакинството на Община Разлог.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов