Избрани Новини

Представят библиографския указател "Художественият живот в Благоевград“

В библиографията са събрани 1 471 статии от книги и периодични издания

Днес от 17:30 часа в Градската художествена галерия в Благоевград ще бъде представен библиографският указател „Художественият живот в Благоевград“. Книгата се издава по повод 65 години от създаването на групата на СБХ в Благоевград. Библиографията е издание на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, а съставянето й е провокирано от липсата на подобен справочник, който да представя художествено-творческата интелигенция в града. В библиографията са събрани 1 471 статии от книги и периодични издания, исторически справки, публикации за художници, публикации от художници, филмография, фотографии и др. На 247 страници съставителите Елза Кресничка и Веселина Стоицова – библиографи от отдел „Краезнание“, под редакцията на Иван Милушев и Дора Ангелова, са създали източник на информация, който би представлявал интерес и за специализирана, и за по-широка читателска аудитория.
След презентацията на библиографския указател публиката ще може да гледа филма „Рефлекс за живот“, който представя живота и необикновеното творчество на благоевградския дърворезбар Христо Бараковски. Във филма основно за художника говори неговата съпруга Ани Бараковска, чийто съвместен живот е наниз от красиви мигове и творчески вдъхновения. Участват още скулпторът Павел Койчев, живописецът Емил Стойчев, приятелят и колегата Иван Бубев, Лили Бенева и др.

„Рефлекс за живот“ е един документален разказ не само за изкуството на Бараковски, оставило трайна диря в националната духовна съкровищница, но и за неговите богати и с любов отдадени граждански усилия за издигане на културния живот в Благоевград. В творческия екип на филма са благоевградчаните оператор и монтаж - Николай Костов, музика – Валери Димчев, автор и режисьор – Владимир Каперски.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)