Избрани Новини

Трета самостоятелна изложба откри Любен Домозетски

Тя ще може да се разгледа до 28.02.

Самостоятелна изложба откри Любен Домозетски на 7.02. в галерията за модерно и съвременно изкуство Little Bird Place в София. Тя ще може да се разгледа до 28.02.

„Отвъд канона“ е третата самостоятелна изложба на Любен Домозетски. Това е опит за равносметка, поглед назад, но и възможност за нови експерименти. Експозицията обединява произведения, създадени през последните 5 години и демонстрира линията на развитие от научната илюстрация до творби, които трудно могат да бъдат класифицирани в някакво конкретно направление. Те представляват синтез между научното, дескриптивното начало и търсенето на начини да бъде представена идея, преживяване и вътрешен свят. Най-новите творби съчетават в себе си сложна система от визуални кодове, силно повлияни от средновековното и ренесансовото изкуство, съобщават от галерията.

Те са първи опит на автора в една нова творческа посока, отдръпваща се значително и все по-смело от полето на научната илюстрация и описателното. Връзката със старото изкуство вече не просто прозира, тя е отявлена. В тях се смесват елементи от византийското изкуство, но също и изкуството на Ранния ренесанс, с неотменните изображения на животни и растения в стремеж да бъдат пресъздадени преживявания или представите на автора за трансцендентното, нерационалното, неподвластното на човешкото познание. Тези опити са свързани и с усвояването на собствен художествен език, който най-пълно да съответства на вътрешния свят на автора, неговия характер, нагласи и творческа позиция.

Любен Домозетски е изкуствовед, куратор в Софийската градска художествена галерия, има защитен дисетрационен труд на тема "Византийско изкуство". Роден е през 1988 г. в Благоевград. Завършил е специалност "Изкуствознание" (бакалавър, 2014) и "Изкуствознание и културно наследство" (магистър, 2016) в НХА. Специализирал е един семестър в Академията за изящни изкуства „Брера” в Милано. Интересите му са ориентирани в областта на изкуството на Ренесанса в Италия, изкуството на Византия и средновековното българско изкуство. Известни са и неговите творчески търсения в областта на научната илюстрация и изкуството на живата природа. Участвал е със свои произведения в общи изложби на Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори, София; също и във фестивала за съвременно изкуство и симпозиум по живопис в Благоевград.  Първата му самостоятелна изложба „Заекът на Дюрер падна” е през 2020, втората „Bloom” - през 2021, и двете в пространството на Little Bird Place.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов