Избрани Новини

Иновативна ортофотокарта изработиха за урбанизираните територии на Благоевград

В процеса на изработването й са заснети над 6 000 изображения

Община Благоевград съвместно с ЮЗУ „Неофит Рилски“ изработиха иновативна ортофотокарта, която е една от първите за България. Тя е създадена с използването на модерни технологии за геопространствен анализ и фотограметрично заснемане на урбанизираните територии на Благоевград с безпилотен летателен апарат, позволяващ точност на позиционирането до няколко сантиметра.
Ортофотокартата и нейните функции бяха представени днес на пресконференция, на която присъстваха кметът на община Благоевград Илко Стоянов, инж.Диана Стефанова, директор на Дирекция „Екология и чиста среда“ и гл.ас. Мирослав Иванов от катедра „География, екология и опазване на околната среда“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“. 
В процеса на изработването на ортофокартата бяха заснети над 6 000 изображения с резолюция от 20 мeгaпиĸceла при средна Grоund Ѕаmрlе Dіѕtаnсе oт 3.24 cм и пpи виcoчинa нa пoлeтa oт 100 мeтpa. Изработената иновативна ортофотокарта позволява комбинирането на растерна и векторна информация и анализ в ГИС среда на динамиката на зелените площи между 2006 г. и датата на заснемането, както и пренасянето на управлението и планирането на мерките по изграждане и поддържане на зелената система на Благоевград в дигитална среда при осигурен публичен достъп.
След специфична обработка на получената информация има възможност да се изработи триизмерен модел на релефа с необходимата точност за определяне на площи, обеми, характерни обекти, предпроектни проучвания и проектиране.
До дни ортофотокартата ще бъде достъпна за всички заинтересовани лица на сайта www.newblg.bg .



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов