Избрани Новини

Окръжният съд в Благоевград отмени присъда по дело за палеж по непредпазливост

Обвиняемият запалил чужди имоти в Мечкул с вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева

Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен съд – Благоевград по дело за палеж по непредпазливост, нанесъл значителни вреди, и върна делото за ново разглеждане.
Производството пред Окръжния съд е образувано по протест на Районна прокуратура – Благоевград през октомври 2021г.

Пред въззивната инстанция, държавното обвинение настоява съдебният акт, с който Районният съд в Благоевград е признал за невиновен К.Т.М, да бъде отменен като неправилен и незаконосъобразен и вместо него да бъде поставена нова осъдителна присъда.

Разглеждайки по същество протеста на прокуратурата, Окръжният съд го намери за частично основателен, макар и по съображения, част от които са различни от изложените в него.

Окръжният съд постанови, че в хода на съдебното производство Районният съд в Благоевград е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с неспазване на процедурата по допускане и провеждане на съкратено съдебно следствие.

В решението, с което делото е върнато за ново разглеждане, въззивните магистрати констатират и непълнота на мотивите към постановената присъда, касаеща доказателствената обоснованост на приетите за установени факти и обстоятелства.

Тричленният състав се позовава на трайната съдебна практика, съобразно която липсата на мотиви към присъдата е абсолютно основание за отмяната й и за връщане на делото за ново разглеждане, тъй като „съществено процесуално нарушение е не само пълната липса на мотиви, но и липсата на такава част от тях, която се отнася до основни въпроси, на които трябва да отговори присъдата.“

Делото следва да се разгледа от друг съдебен състав на Районен съд - Благоевград.

Решението на Окръжен съд – Благоевград е окончателно.

Пресцентърът на Окръжен съд - Благоевград припомня, че на подсъдимия е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 331, ал.З, пр. 2, във вр. с ал.1, във вр. с чл. 330, ал.1 от НК за това, че на 24.08.2017 г. около 12:00 часа в землището на с.Мечкул, област Благоевград, в района на местността „Долни Мечкул“, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост - чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435,61 лева, като с деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева, находящи се в общ. Симитли и общ. Кресна.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)