Избрани Новини

Благоевградски свещеник основа нова мисия на границата между Белгия, Нидерландия и Германия

Мисията бе създадена от отец Стоян Бербатов заедно с Мирослав Енев

Благоевградският свещеник Стоян Бербатов, който преди година и половина замина да живее в Брюксел, организира нова църковна мисия „Свети Евтимий, патриарх Търновски“ в провинция Лимбург, Белгия, и в неделя най-новата българска православна общност в Западно- и Средноевропейската епархия отслужи първата си Света литургия. Тя се състоя в малкия местен храм, силно напомнящ православен храм „Св.Богородица“, в близкия град Зонховен.

Мисията бе създадена с благословията на Западноевропейския митрополит Антоний. По основаването й отец Бербатов работи заедно с ръководителя на танцов състав “Ритми” Мирослав Енев. Православните българи в региона успяха за кратко време да подготвят първото богослужение и получиха уверение, че в бъдеще ще могат да използват храма два пъти в месеца.

На първата Света литургия в храма се събраха наши българи от различни части на Фламандския регион на Белгия, а също и от съседните държави Нидерландия и Германия. Ето защо молитвата „Отче наш“ беше прочетена на различни езици. Гост на празника беше и посланикът ни в Брюксел Пламен Бончев. Гости от Антверпен бяха приготвили питка и сол.

Заради Ковид ограниченията някои желаещи не успяха да присъстват, но бяха поканени на следващата Света Божествена литургия през втората неделя на месец февруари.

За живота си в Белгия и новата мисия Бербатов разказа:

„След като се установих да живея в Белгия, най-естественото нещо беше да намеря начин да продължа свещеническото си служение. Разбрах, че освен в Брюксел, където има българска църква, повечето българи в Белгия живеят във Фландрия. Чрез наши познати се свързахме с членовете на фолклорната група “Ритми” в гр.Хаселт, обсъдихме заедно идеята за новата църковна българска мисия и след полученото от митрополит Антоний благословение пристъпихме към реализацията на това богоугодно и родолюбиво дело.

Слд като напуснах България, в емоционален план ми липсва естествено общуването с близките и приятелите от родината, но знам, че тук също ще срещна хора, с които да споделям радост и мъка. Това, с което за съжаление тук няма да мога да свикна, е липсата на любимите ми Рила и Пирин и като цяло отдалечеността от всичките български красоти”.

Източник: Вестник Струма



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)